Diabetul afectează tot mai mulți oameni, avertizează specialiștii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diabetul afectează tot mai mulți oameni, avertizează specialiștii

Sănătate 10 Noiembrie 2016 / 17:15 674 accesări

Din ce în ce mai multe persoane reușesc să trăiască cu diabetul, dar această maladie continuă să provoace peste 1,5 milioane de decese pe an în lume, de multe ori din cauza lipsei de diagnostic și de acces la tratamente, relatează joi AFP.

Numit și ''maladia silențioasă'', pentru că o persoană afectată poate trăi mai mulți ani fără a prezenta niciun simptom, diabetul este un ''ucigaș nemilos'', reamintește Federația Franceză a Diabeticilor (FFD) înainte de ziua mondială dedicată acestei patologii, marcată luni, 14 noiembrie.

''În consecință, este urgent să depistăm, să diagnosticăm maladia și să asigurăm un tratament adecvat'' persoanelor diabetice, pledează Federația internațională a diabetului (FID), care organizează campania Test2Prevent, cu obiectivul de a înregistra un milion de cazuri de depistare a bolii cu prilejul acestei zile de sensibilizare.

Diabetul, o tulburare de asimilare a zahărului de către organism, există sub două forme. Diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri) corespunde unei creșteri prelungite a proporției de zahăr din sânge și este frecvent asociat cu modul de viață (sedentaritate, alimentație, etc.). Diabetul de tip 1, care apare cel mai adesea de manieră brutală la copii sau la tineri, este caracterizat de o producție insuficientă de insulină, un hormon secretat de pancreas.

Numărul adulților diabetici a explodat în lume, ajungând de la 108 milioane în 1980 la 422 de milioane în 2014, respectiv 8,5% din populația adultă, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în aprilie.

Potrivit estimărilor FID, 193 de milioane de persoane nu știu faptul că suferă de diabet, riscând ca ''glicemia ridicată să le distrugă silențios organismul''.

Diabeticii au un risc ridicat de a se suferi de insuficiență renală, plăgi la picioare care să ducă la amputare, afecțiuni ale retinei, și pot fi victime ale infarcturilor sau atacurilor vascular-cerebrale.

Reducerea acestor complicații poate fi realizată printr-un mai bun control al glicemiei, dar și prin prevenirea sau abordarea riscurilor asociate: surplus de greutate, hipertensiune arterială, colesterol, tabagism și sedentaritate, reamintesc specialiștii.



12