Atenţionările specialiştilor din ultimii ani privind posibila epidemie de diabet încep să se adeverească. Statisticile care sunt date publicităţii la nivel mondial, dar nu numai, sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Numai anul trecut, la nivel mondial aproape 285 de milioane de oameni erau diagnosticaţi cu această boală, dintre care aproape 55,2 milioane sunt din Europa. În ceea ce priveşte România, datele arată că în 2010 erau înregistraţi 564.896 de pacienţi diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar în 2011 estimările depăşesc 590.000. Dacă la acestea se adaugă şi persoanele nediagnosticate, se estimează că se ajunge la 1.200.000. Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol, a declarat că se constată o creştere a numărului de cazuri mai ales în ţările cu cel mai mare număr de locuitori, în opinia sa, boala este mai răspândită în ţările bogate din cauza stilului de viaţă şi a sedentarismului.
LA CONSTANŢA, INCIDENŢA DIABETULUI ESTE ÎN CREŞTERE. DIN CE ÎN CE MAI MULTE CAZURI DE DIABET INSULINO-DEPENDENT - DE TIP I, CÂT ŞI DE TIP II - AL ADULTULUI, A AJUNS SĂ FIE DIAGNOSTICAT ŞI LA COPII
Toţi medicii specialişti în diabetologie au ajuns la o concluzie similară: sedentarismul şi alimentaţia tip fast-food sunt principalii factori care duc la declanşarea bolii. Tocmai din acest motiv, fundaţii, asociaţii, dar şi medici diabetologi, organizează o serie de acţiuni, toate având acelaşi scop: informarea populaţiei.
„DIABETUL ZAHARAT AL COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI – PROBLEME DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT”. Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet “Sweet Land”, în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Medicinişti şi a Tinerilor Medici, Universitatea “Ovidius”, prin Facultatea de Medicină şi Colegiul Medicilor din România, filiala Constanţa, au organizat cursul „Diabetul zaharat al copilului şi adolescentului – probleme de diagnostic şi tratament”. Acţiunea a fost adresată studenţilor, medicilor rezidenţi şi medicilor de familie, tematica propusă fiind: diagnosticul şi tratamentul diabetului zaharat. “În cazul diabetului, ca în orice altă afecţiune, un diagnostic pus corect, la timp, şi un tratament adecvat sunt esenţiale pentru viaţa pacientului. Venim astfel în sprijinul tinerilor medici cu informaţii aprofundate, de ultimă oră în domeniu”, a declarat preşedintele Asociaţiei Sweet Land, Liliana Moldoveanu.
PACIENŢII AU POVESTIT. Cursul susţinut sâmbătă a avut şi momente inedite, copii şi tineri diagnosticaţi cu diabet împărtăşind medicilor din experienţa lor. „Ne-am gândit la acest tip de prezentare tocmai pentru ca cei din auditoriu să înţeleagă mai bine ce impact are o asemenea boală asupra bolnavului, asupra familiei”, spune şeful Clinicii de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, conf. univ. dr. Cristina Mihai. În opinia medicului şef, acest tip de prezentări ajută la depistarea unor posibile cazuri de suprapondere, obezitate, diabet, contribuind, într-un final, la o mai bună stare de sănătate. „Noi aici tindem să ajungem, spre o mai bună stare de sănătate a populaţiei, dacă se poate să prevenim, nu numai să tratăm”, adaugă conferenţiarul.
ATUNCI MERGEM LA DOCTOR... Conf. univ. dr. Cristina Mihai a explicat care sunt semnele care trebuie să pună pe gânduri un părinte sau un tânăr, impunându-se, implicit, solicitarea ajutorului unui medic, fie de familie, fie specialist.
CREŞTEREA ÎN GREUTATE, CHIAR ŞI DOUĂ-TREI KILOGRAME PUSE RAPID, AR TREBUI SĂ ÎNGRIJOREZE ORICE PERSOANĂ
„Copiii cu suprapondere, încă de la cele mai mici semne, trebuie să fie duşi la medic şi să urmeze sfaturile de dietă şi de mişcare fizică, mai ales pentru a surclasa kilogramele în plus. Orice copil care bea multă apă, urinează mult, chiar şi în timpul nopţii, mănâncă mult sau, dimpotrivă, are un apetit diminuat, cu stare de oboseală şi somnolenţă, trebuie să se adreseze medicului de familie. El trebuie să recomande efectuarea unei glicemii şi a unui examen de urină care poate evidenţia prezenţa glucozei şi a corpilor cetonici”, spune medicul şef.
O NOUĂ FORMĂ DE DIABET. Conf. univ. dr. Mihai a făcut cunoscută şi o nouă formă de diabet, I plus II, care are caracteristici din ambele tipuri. „Se depistează din ce în ce mai multe cazuri, astfel că problema este studiată la nivel mondial. Acolo unde se studiază mai mult incidenţa şi prevalenţa acestui nou tip de diabet, cazurile ajung la 30% din numărul total”, mai spune dr. Mihai.
DEFICIT DE DIABETOLOGI. La nivelul ţării, dar şi la nivelul judeţului nostru, există un mare deficit de medici diabetologi. „Am observat că nu există dorinţă în rândul studenţilor de a îmbrăţişa specializarea de diabetolog. Este o carenţă în acest domeniu. Astfel, venim noi cu informaţii de ultimă oră, în speranţa că ei aleg asta”, susţine preşedintele asociaţiei Sweet Land, Liliana Moldoveanu.