Diabetul ucide la fel de mulţi oameni ca şi SIDA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diabetul ucide la fel de mulţi oameni ca şi SIDA

În România, Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii a identificat faptul că numărul diabeticilor diagnosticaţi în luna iulie 2007 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Justiție 01 Septembrie 2007 / 00:00 567 accesări

La nivel global, diabetul va ucide la fel de multe persoane ca şi sindromul imunodeficienţei umane, virusul HIV-SIDA. Diabetologul Maria Moţa de la secţia de diabetologie a Spitalului Universitar Craiova, care a fost invitată la o conferinţă organizată de compania Top Diagnostics, avertizează că aproape 3,8 milioane de persoane vor muri, pînă la sfîrşitul acestui an, din cauza diabetului. „Numărul celor care mor din cauza diabetului şi SIDA a ajuns la paritate la nivel global, dar nu toate decesele care sînt cauzate de diabet şi complicaţiile acestuia, adică nefropatia, infarctul miocardic, amputaţia membrelor, neuropatiile, sînt luate în evidenţă ca atare”, a specificat, ieri, dr. Moţa. Diabetologul a adăugat că incidenţa diabetului va creşte cu 80% în Africa şi 100% în America Latină, în timp ce în Europa, incidenţa va spori, în următorii 20 de ani, cu 18%. „Se vorbeşte despre epidemie şi chiar pandemie de diabet la nivel mondial, cu urmări grave asupra productivităţii muncii”, a mai spus dr. Moţa. Ea a adăugat că amploarea pe care a dobîndit-o această boală este dată de creşterea duratei de viaţă a pacienţilor cu diabet deoarece au apărut medicamente noi, dar şi incidenţei tot mai mari a bolii care apare mai frecvent în ultimii ani din cauza urbanizării şi stilului de viaţă nesănătos. Printre factorii de risc ce determină apariţia diabetului, medicii precizează drept primă cauză obezitatea la care se ajunge din cauza surplusului de calorii, de dulciuri concentrate şi de alimente înalt procesate, cu densitate calorică mare. Mai mult, diabetologul român atrage atenţia asupra faptului că fumatul creează rezistenţă la insulină şi accentuează riscurile pe care le presupune factorul genetic în dezvoltarea diabetului. Medicul mai spune că aprox. 10% din populaţie are prediabet, acest lucru însemnînd că există persoane cu glicemie mare şi care prezintă riscul de a dezvolta diabet. La nivel mondial există, în acest moment, 270 de milioane de diabetici şi 300 de milioane de prediabetici.

În România, Programul Naţional de Evaluare a Sănătăţii a identificat faptul că numărul diabeticilor diagnosticaţi în luna iulie 2007 s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Dacă în lunile obişnuite, se diagnostichează cîte 250, 170 de diabetici noi, în luna iulie, cînd a început programul nostru de evaluare a sănătăţii românilor şi oamenii au ajuns să-şi facă analizele, am avut peste 300 de noi diagnosticaţi”, a declarat dr. Moţa. Diabetologul a adăugat că, în mod obişnuit, în ţară, anual, sînt diagnosticate aprox. 50 de mii de persoane cu această boală, iar numărul total al diabeticilor români este de 600 de mii de persoane. Estimările specialiştilor spun, însă, că numărul real al bolnavilor de diabet este de peste un milion de persoane. „Sîntem absolut surprinşi de rezultatele pe care le arată luna iulie din programul naţional pentru evaluarea sănătăţii în privinţa diabetului, pentru că numărul real al persoanelor cu diabet ar putea fi, nu dublu, ci triplu după finalizarea tuturor analizelor”, a spus diabetologul. Cei 200 de specialişti diabetologi din ţara noastră sînt insuficienţi pentru numărul real de bolnavi şi, de asemenea, resursele existente în sistem pentru tratarea acestei boli, a concluzionat medicul, adăugînd că fondurile vor trebui şi ele dublate sau triplate, în funcţie amploarea patologiei.



Ştiri recomandate

12