Diabetul zaharat, o afecţiune cu impact multiplu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diabetul zaharat, o afecţiune cu impact multiplu

Sănătate 23 Octombrie 2010 / 00:00 739 accesări

„Expert Meeting”, întâlnirea profesioniştilor în prevenirea şi tratamentul complicaţiilor diabetului zaharat, s-a desfăşurat sub forma unui eveniment interactiv care a oferit informaţii de actualitate în domeniu. Reprezentanţi de seamă din domeniul diabetologiei, au supus discuţiei aspectele majore ale complicaţiilor diabetului zaharat ca o problemă ale cărei consecinţe se reflectă asupra individului, medicinei şi societăţii. “Orice cercetare trebuie să fie în folosul pacienţilor cu diabet care aşteaptă rezultatele cercetărilor experţilor”, este mesajul pe care l-a transmis preşedintele Societăţii Române de Nutriţie, prof. dr. Mariana Graur.

• IMPACT • Diabetul zaharat este o afecţiune cu un impact multiplu asupra pacientului: epidemiologic, biologic, socio-familial, economic şi chiar politic. Diabetul se asociază cu un risc cardiovascular crescut. 65% din diabetici mor din cauza bolilor cardiovasculare. „Undeva în lume se pierde un picior diabetic la fiecare 30 de secunde din cauza diabetului. Problemele piciorului diabetic sunt cel mai frecvent motiv de internare pentru pacienţii cu diabet”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu.

• IMPORTANŢA SCREENING-ULUI • Medicii prezenţi au vorbit şi despre screening-ul complicaţiilor diabetului zaharat, ca metodă de diagnosticare precoce a diabetului zaharat. Screening-ul este important pentru reducerea costurilor îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat. „Controlul oftalmologic periodic şi tratamentul adecvat ar putea preveni până la 60% dintre orbirile legate de diabet. Examinarea regulată a piciorului şi educaţia pacienţilor ar putea să scadă amputaţiile cu 85%. Totodată, controlul tensiunii arteriale ar putea reduce boala de inimă şi accidentele vasculare cerebrale cu 50%”, a atras atenţia prof. dr. Maria Mota.



12