„Diagnostic Mobil - Sân şi Col uterin”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mangalia. Implicare locală pentru sănătatea populaţiei

„Diagnostic Mobil - Sân şi Col uterin”

Sănătate 13 Octombrie 2010 / 00:00 957 accesări

Timp de două săptămâni, programul „Diagnostic Mobil - Sân şi Col uterin”, al Fundaţiei “Renaşterea”, oferă investigaţii medicale gratuite femeilor din Mangalia. Prin acest program se oferă mamografii şi teste Babeş Papanicolau, în regim de gratuitate, femeilor din comunităţile cu acces limitat la aceste tipuri de investigaţii medicale. Până în prezent, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic, peste 11.900 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 10.739 de teste Babeş Papanicolau şi 6.033 de mamografii.

ŞAPTE ANI DE ACTIVITATE. Lansat în martie 2008, proiectul este rezultatul a şapte ani de activitate şi constituie o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la 12.000 euro. În cadrul Centrului mobil pentru investigaţii de sân şi de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie şi o cameră dotată cu aparat mamograf. Menţionăm că vehiculul se deplasează prin ţară, în comunităţile care au acces limitat la investigaţii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit, mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Pe 26 ianuarie 2010, proiectul „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin” a primit distincţia „Pearl of Wisdom” (Perla Înţelepciunii) în cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.

IMPLICARE LOCALĂ. „Sănătatea este un dar pe care trebuie să învăţăm să-l preţuim şi să-l păstrăm, înainte de a ne îmbolnăvi! Investigaţiile medicale efectuate cu regularitate sunt deosebit de importante pentru a ne ajuta să depistăm o posibilă afecţiune în stare incipientă. Prin acest proiect dorim să venim în sprijinul femeilor care, din motive financiare sau geografice, nu pot beneficia de aceste servicii medicale, aducând cabinetele medicale la ele acasă” a declarat preşedintele Fundaţiei “Renaşterea”, Mihaela Geoană. Fundaţia a fost contactată, personal, de primarul Mihai Claudiu Tusac, care a considerat că, în această perioadă de criză, femeile trebuie să continue să-şi monitorizeze starea de sănătate. El a solicitat conducerii fundaţiei să implementeze Programul „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin” şi în municipiul Mangalia, pentru că sunt foarte multe doamne ale căror venituri foarte mici nu le permit să-şi facă investigaţii minime, măcar o dată pe an. De asemenea, edilul s-a implicat personal şi în procesul de popularizare a proiectului la nivelul municipiului Mangalia. Şeful administraţiei locale a vizitat principalele unităţi economice din localitate în care majoritatea angajaţilor sunt femei şi a prezentat Programul „Unitatea de Diagnostic Mobil - Sân şi Col Uterin”. La rândul său, primarul a precizat că „sănătatea este lucrul cel mai de preţ pe care-l avem şi, de multe ori, ne dăm seama prea târziu de urmările nefaste ale neglijării ei“.

ÎN FIECARE AN, CANCERUL DE SÂN ESTE RESPONSABIL DE 77.000 DE DECESE NUMAI ÎN EUROPA, DINTRE CARE 40% DIN CAZURI SE ÎNTÂLNESC LA FEMEILE CU VÂRSTE TINERE, PÂNĂ LA 65 DE ANI. LA FIECARE DOUĂ MINUTE, ÎN LUME MOARE O FEMEIE DE CANCER DE COL UTERIN

Primăria Municipiului Mangalia va asigura cheltuielile privind racordarea unităţii mobile la sursele de energie electrică, apă curentă şi canalizare, precum şi cazarea şi masa cadrelor medicale pe toată perioada staţionării acesteia în localitate. Programările se fac la sediul Primăriei Municipiului Mangalia, intrarea B, camera 12. Unitatea Mobilă de Diagnostic a ajuns, până în prezent, în 29 de localităţi, din 16 judeţe ale României.

EXAMENELE MEDICALE. Mamografia este un examen radiologic pentru detectarea cancerului de sân şi poate arăta modificările apărute la nivelul sânului înainte ca femeia sau medicul acesteia să le simtă la palpare. De mamografii pot beneficia femeile de peste 40 de ani. Testul Babeş Papanicolau se efectuează pe masa ginecologică şi constă în recoltarea cu ajutorul unei periuţe a unei probe din colul uterin (prin vagin). Proba este prelevată de către un cadru medical şi apoi este examinată pentru a se identifica modificările apărute la nivelul celulelor. Existenţa modificărilor poate indica un stadiu precanceros sau canceros al colului uterin. Această investigaţie este recomandată tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală.



12