Diagnosticarea cu ADHD este o fraudă?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un cunoscut psiholog de la Harvard dă alarma

Diagnosticarea cu ADHD este o fraudă?!

Sănătate 20 Februarie 2017 / 15:26 2966 accesări

Jerome Kagan: "Este ridicol să descrii orice copil care este depresiv sau anxios ca fiind bolnav mintal. Adolescenții sunt anxioși. E o stare normală a vârstei"

Jerome Kagan:

Unul dintre cei mai cunoscuți cercetători din domeniul psihologiei, Jerome Kagan, desființează piramida construită pentru sindromul ADHD, așa-numita boală mintală care pare să afecteze tot mai mulți copii și adolescenți în era modernă. Kagan susține că fenomenul este mai degrabă o invenție care ajută industria farmaceutică și psihiatrii, decât o afecțiune serioasă. El însuși trecut printr-o copilărie cu nenumărate zbateri interioare, marcată de poticneli verbale, Kagan susține că, dacă s-ar fi născut în epoca modernă, cu siguranță ar fi fost diagnosticat ca fiind bolnav mintal. Din fericire, a fost "vindecat" de mamă, care i-a explicat că nu este nimic în neregulă cu el și că se manifestă așa pentru că mintea lui se mișcă mai repede decât limba.

Jerome Kagan, una dintre cele mai influente somități din domeniul psihologic în secolul XX, consideră că sindromul ADHD (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție), cu care sunt diagnosticați din ce în ce mai mulți copii și adolescenți, este mai degrabă o invenție care ajută industria farmaceutică și psihiatrii, decât o afecțiune serioasă. Cotat de Academia SUA pe locul 22 din 100 printre cei mai influenți psihologi ai secolului XX, devansându-i cu un loc pe fondatorul psihologiei analitice, Carl Jung, și cu două poziții pe cel care a descoperit reflexul pavlovian, Ivan Pavlov, Kagan, recunoscut pentru pionieratul în psihologia dezvoltării de la Harvard, a petrecut decade documentând modul în care bebelușii și copiii mici cresc, măsurând, testându-le reacțiile în primă fază și chestionându-i frecvent după ce învățau să vorbească.

Conform Institutului Național de Sănătate Mintală al SUA, diagnosticul combătut de Kagan este catalogat drept o tulburare a creierului care se remarcă printr-un tipar de lipsă de atenție și/sau hiperactivitate-impulsivitate care interferează cu dezvoltarea armonioasă. Renumitul psiholog Jerome Kagan consideră că rata alarmantă de diagnosticări cu ADHD poate fi atribuită unor practici medicale dubioase, concluzie la care a ajuns pornind de la analiza "simptomelor" ADHD - pacientul este distras, nu are persistență în urmărirea unei sarcini, este dezorganizat, extrem de vorbăreț, se mișcă constant, întreprinde acțiuni pripite, pe care nu le gândește înainte, și are manifestări care au potențial ridicat de risc pentru integritatea fizică a propriei persoane sau a celor din jur.

"DACĂ MĂ NĂȘTEAM ÎN EPOCA MODERNĂ, ERAM DECLARAT BOLNAV MINTAL"

În cadrul unui interviu, cercetătorul de la Harvard susține că, "în urmă cu 50 de ani, un copil de șapte ani care întrerupea cursurile din cauză că era plictisit era considerat leneș sau obraznic. Acum i se spune că suferă de ADHD. Așa-numita afecțiune este o invenție. Orice copil care nu se descurcă bine la școală e trimis la pediatru, care concluzionează repede că e ADHD și oferă Ritalin. De fapt, 90% din cei 5,4 milioane de copii aflați sub tratament în SUA nu au metabolism anormal. Dar, dacă medicii au un medicament la îndemână, pun diagnosticul pentru consumul acestuia". Kagan merge mai departe, arătând că, înainte să accepți un diagnostic de acest gen pentru copilul tău, trebuie să te gândești ce este, filosofic vorbind, o boală mintală. "Dacă intervievezi copii și adolescenți între 12 și 19 ani, 40% dintre ei pot fi considerați anxioși sau depresivi. Dar, dacă analizezi mai atent, procentul scade la 8. Este ridicol să descrii orice copil care este depresiv sau anxios ca fiind bolnav mintal. Adolescenții sunt anxioși. E o stare normală a vârstei. Nu știu la ce liceu să meargă. S-au ciondănit de curând cu iubitul sau iubita. Sentimentele de tristețe sau anxietate fac parte din viața la această vârstă la fel de normal ca și nervozitatea și frustrarea sexuală", spune psihologul. El consideră, totodată, că este devastator pentru milioanele de copii diagnosticați greșit cu ADHD să ajungă să creadă că este ceva fundamental în neregulă cu ei. Kagan explică faptul că și el a suferit în copilărie de neliniști interioare, care deseori se manifestau prin poticneli și opinteli verbale, dar mama sa l-a "vindecat" explicându-i că nu este nimic în neregulă cu el și că se manifestă așa pentru că mintea lui se mișcă mai repede decât limba. "Dacă mă nășteam în prezent, cu siguranță eram catalogat ca bolnav mintal", a mai spus Kagan. Reputatul cercetător a declarat că nu este preocupat doar de această epidemie de diagnostice cu ADHD, ci în egală măsură este îngrijorat și de numărul mare de tineri care consumă antidepresive, în condițiile în care, în 1987, 400 de tineri americani consumau acest tip de medicamente, iar acum unul din 40 de adolescenți este dependent de rețeta de la psiholog.

Sursa: http://curiousmindmagazine.com/harvard-psychologist-says-adhd-largely-fraud/

Taguri articol


12