Diagnosticul de chist ovarian, tot mai frecvent!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanţa. Patologii... „enigmă”

Diagnosticul de chist ovarian, tot mai frecvent!

Sănătate 14 Noiembrie 2011 / 00:00 2288 accesări

Medicii constănţeni stabilesc tot mai frecvent diagnosticul de chist ovarian, o patologie „enigmă”, specialiştii neştiind cu certitudine care sunt cauzele ce duc la apariţia formaţiunii tumorale, în cele mai multe cazuri benignă. Dacă în unele situaţii chisturile sunt depistate în timp util, când dimensiunea este una mică (de până-n patru centimetri, atunci când se consideră că el poate fi tratat şi medicamentos), sunt şi situaţii când ele sunt mult prea mari, singura soluţie rămânând cea chirurgicală.

CARE SUNT SEMNELE CHISTURILOR OVARIENE? Şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica, explică când trebuie să-şi pună o femeie un semn de întrebare şi deci trebuie să ajungă la medic. „În primul rând apar dureri în partea inferioară laterală a abdomenului, dar apar şi tulburări ale ciclului menstrual”, spune profesorul. Toate aceste semne ar putea fi un semnal de alarmă pentru organism, implicit pacienta trebuie să se prezinte la medic pentru un examen de specialitate. „Un diagnostic cert este stabilit în urma unei ecografii transvaginale sau endovaginale. Suplimentar se face un studiu al vascularizaţiei chistului şi/sau unele teste pentru dozarea markerului tumoral CA 125”, mai adaugă prof. univ. dr. Vald Tica.

TIPURI DE CHISTURI, CE E DE FĂCUT... Ecografia endovaginală este esenţială în aprecierea tipului de chist pentru că acestea pot fi de mai multe feluri, medicii luând măsurile ce se impun în funcţie de tipul chistului, a mai explicat profesorul. Astfel, sunt chisturi funcţionale (cele mai frecvente, ele fiind numite şi chisturi fiziologice), chisturi dermoid (este în principal grăsime), endometriomul (chisturi care se formează când ţesutul endometrial - acel tip de ţesut care se află în interiorul uterului) invadează ovarul. Ce este de făcut atunci când se depistează un anumit tip de chist? Diagnosticul precoce este extrem de important, el aducând mari beneficii, susţine medicul şef. „Un chist funcţional poate fi tratat medicamentos. Dacă avem de-a face cu un chist mare (peste 4 – 6 cm) atunci apare indicaţia operatorie”, susţine profesorul dr.Tica. Un chist ovarian poate fi extirpat fie prin intervenţia chirurgicală clasică (laparotomie), fie prin metoda ultramodernă (laparoscopie). Ambele intervenţii sunt efectuate cu succes în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Printre puţinii medici din ţară care apelează frecvent la laparoscopie se numără şi şeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie Constanţa, prof. univ. dr. Vlad Tica. „Avantajele laparoscopiei sunt numeroase, însă trebuie subliniate şi riscurile, riscuri ce pot apărea, de altfel, în orice intervenţie chirurgicală”, spune profesorul.

AVANTAJE O pacientă ce a fost supusă unei intervenţii laparoscopice are o serie de avantaje, comparativ cu una ce a fost supusă unei laparotomii. „În primul rând pacienta se poate reintegra în viaţa socială mult mai rapid, durerea post operatorie este mult mai mică, tratamentele medicamentoase care se impun după operaţie sunt şi ele în număr mai mic, esteticul este, de asemenea, şi el un mare avantaj”, a mai explicat şeful Clinicii. Totodată, avantaje sunt şi pentru spital, cheltuielile fiind cu mult mai mici, în contextul scurtării semnificative a duratei de spitalizare. Avantaje sunt şi pentru medicii care efectuează asemenea operaţii, susţine şeful Clinicii. “În primul rând, vizibilitatea în timpul intervenţiei este cu mult mai bună, se poate duce cu optica exact unde se vrea, se vede în orice poziţie, în zone greu accesibile, în mod normal, la laparotomie. Un alt avantaj este constituit de câmpul care este foarte bine luminat, mişcările sunt foarte fine, precise, fapt care nu se poate spune şi despre metoda clasică”, a declarat profesorul. Aşa cum am mai precizat, nu trebuie uitată nici partea educaţională, SCJU fiind un spital universitar. Toate intervenţiile pot fi înregistrate şi prezentate medicilor rezidenţi şi studenţilor.



12