Proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, demarat la iniţiativa primarului Radu Mazăre în anul 2004 şi finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa, continuă, chiar dacă Alianţa DA a pus numeroase piedici de-a lungul timpului. Fără acestea, cea mai mare unitate sanitară din judeţ ar fi trebuit acum să arate similar unităţilor sanitare din străinătate. În prezent, proiectul de modernizare a fost realizat în proporţie de doar 30%, deşi a fost demarat în urmă cu cinci ani. Secţia de dializă inaugurată ieri este dotată la standarde europene şi acoperă nevoile tuturor bonavilor din judeţ.
O NOUĂ INAUGURARE Ieri, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a conducerii SCJU, dar şi a personalului medical, a fost inaugurată Secţia de dializă a SCJU, o secţie care poate fi comparată, fără probleme, cu o unitate din străinătate. Aparatele sunt de ultimă generaţie, iar personalul medical a fost pregătit special ca să le poată folosi şi să acorde un ajutor cu adevărat profesionist pacienţilor. Un singur aparat are o valoare de peste 100 mii euro, iar secţia are în dotare zece asemenea aparate, alte două fiind de rezervă. Dacă până acum bolnavii erau nevoiţi să meargă la alte centre de dializă, inclusiv la cele private, acum ei pot apela la secţia de dializă a SCJU din Constanţa. „În spital sunt mai în siguranţă pentru că mulţi bolnavi au şi alte afecţiuni, deci pot apela şi la alte specialităţi, în funcţie de necesităţi”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. Pe de altă parte, directorul medical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ, dr. Liliana Tuţă, a explicat că o dializă corectă nu se poate face dacă nu există aparatura necesară, dar şi condiţiile, în general.
SĂPTĂMÂNAL SUNT DEPISTATE PÂNĂ LA PATRU CAZURI NOI CARE AU NEVOIE DE DIALIZĂ
25 DE BOLNAVI ÎN AŞTEPTARE Şeful secţiei de dializă a SCJU, dr. Bogdan Cîmpineanu, a declarat că, în prezent, 22 de bolnavi beneficiază de dializă, iar alţi 25 se află pe lista de aşteptare. „Din păcate apar din ce în ce mai multe cazuri care necesită dializă. Motivul principal: pacientul român nu este educat. El se trezeşte pe ultima sută de metri să meargă la doctor pentru consult, iar când merge, află cu stupoare că este prea târziu şi trebuie să treacă la tratamente extreme”, a mai explicat managerul SCJU. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, s-a arătat interesat de soarta pacienţilor din Constanţa care au fost sau urmează să fie supuşi unei operaţii de transplant, mai ales că următorul pas după dializă, în multe dintre cazuri, este transplantul renal. El ar dori ca banca de organe din Constanţa să fie folosită cât mai repede.
INAUGURĂRILE CONTINUĂ Inaugurările secţiilor care funcţionează în cadrul SCJU vor continua şi în următoarea perioadă, managerul anunţând că pe listă se află clinica de Anestezie - Terapie Intensivă, iar nu după mult timp, Unitatea de Primire a Urgenţelor. Preşedintele CJC s-a arătat nemulţumit că lucrările de modernizare au tot întâmpinat piedici din cauza Alianţei DA, care a politizat sistemul de sănătate. „Proporţia de reabilitare este de 30% până în prezent, deşi ar fi trebuit să fie aproape gata”, a mai precizat preşedintele CJC, care a ţinut să reamintească şi de proiectul Primăriei Constanţa care va sistematiza circulaţia în zona SCJU tocmai pentru decongestionarea traficului auto din zonă, prin amenajarea de parcări.