Dialog între generaţii pe drumul artelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dialog între generaţii pe drumul artelor

Cultură 10 Aprilie 2009 / 00:00 654 accesări

La campusul Universităţii „Ovidius“ a fost vernisată, ieri, o expoziţie de icoane pe lemn şi sticlă, realizată de studenţi din cadrul Facultăţii de Arte, specializarea Pedagogie - Arte Plastice. Expoziţia are menirea de a pregăti publicul iubitor de artă pentru apropiatele sărbători pascale. Manifestarea coordonată de conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, şeful Catedrei de Arte Plastice şi Decorative din cadrul „Universităţii „Ovidius“, a fost încărcată de o semnificaţie aparte, cu impact social. Foierul campusului universitar a devenit un loc al întîlnirii dintre generaţii. Alături de studenţii expozanţi care şi-au relevat acurateţea în executarea icoanelor, s-au aflat elevi de gimnaziu din clasele VII-VIII, de la Şcoala Generală nr. 16, coordonaţi de profesorul Adrian Drăguţ, dar şi bătrîne de la Căminul pentru Persoane Vîrstnice din Constanţa, membre ale proiectului „Bătrîneţea în culori pastelate“, care, la rîndul lor, şi-au etalat măiestria în pictarea ouălor, în cadrul unui atelier de încondeiere a ouălor.

Expoziţia de icoane reuneşte aproximativ 50 de lucrări, surprinzînd atît momente care vestesc bucuria celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului, cît şi momente dramatice din Săptămîna Patimilor. Icoanele care se află la intrarea în campusul universitar au fost realizate la disciplina „Tehnici ale artelor plastice şi decorative“, de către studenţi din anul I şi II, coordonaţi de asist. univ. dr. Anamaria Avram. Studenţilor Elena Stănescu, Elisabeth Martoncsak, Teodora Cotan, Venera Ivanciu, Raluca Moldovan, Andreea Fătu, Gabriel Grigoraş, Ion Bălănoiu, Petre Teodorescu, Ioana Călinescu şi Marius Vătămanu, li se adaugă şi elevul Vladimir Traian Botnarciuc, elev deosebit de talentat, în clasa a X-a, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“.

„Icoana care se traduce din greceşte imagine, aşa cum frumos ne spune părintele Virgil Gheorghiu, nu este o imagine exclusiv pămîntească, ci reprezintă o imagine divino-umană, parte cerească şi pămîntească“, a specificat conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu. „Icoana este o pregătire, o anticipare a vederii eshatologice a lui Hristos ca Cel Ce Re-Vine întru slavă“, a adăugat şefa Catedrei de Arte Plastice şi Decorative, Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Printre cei prezenţi la vernisaj s-a aflat şi părintele Anghel Dincu – care i-a binecuvîntat pe studenţi şi i-a apreciat pentru duioşia care se degajă din lucrările lor - , criticul de artă Alice Dinculescu, precum şi cadre didactice de la diverse specializări din cadrul Facultăţii de Arte, precum prof. univ. dr. Florenţa Nicoleta Marinescu sau conf. univ. dr. Mariana Popescu, dirijorul Corului „Villanella“.

Taguri articol


12