Dialogul artelor, sub egida revistei „Tomis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dialogul artelor, sub egida revistei „Tomis”

Cultură 26 Martie 2009 / 00:00 598 accesări

Revista „Tomis” a organizat, ieri, în Clubul Doors, un eveniment deosebit, dedicat Festivalului european „Primăvara poeţilor“, ajuns în România la cea de-a V-a ediţie. Invitatul special al manifestării, prilejuită şi de lansarea celui mai recent număr al revistei „Tomis“, a fost Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie - Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti (A.S.B) şi membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR). Dan Mircea Cipariu, unul dintre producătorii generali ai Festivalului „Primăvara poeţilor“, desfăşoară, în aceste zile, un turneu în ţară. Punctul de plecare a turneului care include promovarea albumului „Scriitori pe calea regală. Fotograme şi Jurnal“ (rezultat al proiectului cu acelaşi nume) şi a recentului său volum, „Poemul matriţă“, îl constituie oraşul Constanţa, urmat fiind de Piteşti şi Curtea de Argeş. „Am ales să vin prima dată la Constanţa pentru că mă leagă o mare prietenie de Ion Tiţoiu. Cu revista Tomis am colaborat, anul trecut, la un proiect foarte important de promovare a lecturii, Scriitori pe Calea Regală“, a spus invitatul special al manifestării.

„Scriitori pe calea regală“ este denumirea unui proiect de campanie pro-lectură şi de promovare a scriitorilor români contemporani, coordonat de Dan Mircea Cipariu. În mai 2008, sub patronajul regelui Mihai I, 45 de scriitori români au plecat cu trenul regal în cinci oraşe din România. Revista „Tomis“ a fost unul dintre partenerii implicaţi în acest proiect. Atît albumul „Scriitori pe calea regală“, cît şi volumul de versuri „Poemul matriţă“ sînt coordonate vizual de către Mihai Zgondoiu, fost student al artistului plastic Ion Tiţoiu.

Maestrul Ionel Mătăsăreanu, distins de Primărie şi Consiliul Judeţean cu diplome jubiliare şi de excelenţă

În cadrul acestei manifestări a fost aniversat şi maestrul Ionel Mătăsăreanu, artist plastic constănţean care a împlinit, pe 23 martie, vîrsta de 80 de ani. Maestrul a fost distins, în absenţă, cu diplome de recunoaştere a activităţii sale artistice din partea Primăriei Municipiului Constanţa (diplomă jubiliară), a Consiliului Judeţean Constanţa (diplomă de excelenţă) şi a Muzeului de Artă (diplomă aniversară).

Evenimentul de lansare a noului număr al revistei „Tomis“ a fost unul dedicat manifestărilor artistice, sub toate formele sale. În cadrul său, s-a vorbit despre fascinanta Japonie şi despre regizorul Yasujiro Ozu, în cinstea căruia a fost prezentat un fragment din documentarul lui Wim Wenders. Momentul a fost urmat de un recital de poezie susţinut de redactorii revistei „Tomis“: Daniel Clinci, Dan Mihuţ, George Vasilievici şi Bogdan Papacostea. „Momentul dedicat Primăverii Poeţilor este o formă de manifestare culturală în care cei mai buni poeţi ai revistei Tomis şi-au cititi poemele în acest cadru festiv al unui eveniment european. Aştept cu interes ca cititorii, în special tinerii, care au deschidere să cunoască şi să citească să vină la lansările revistei Tomis“, a spus directorul publicaţiei de cultură constănţene, Ion Tiţoiu.

Prezentarea pe care invitatul special al manifestării, Dan Mircea Cipariu, a făcut-o celor două volume, „Scriitori pe calea regală“ şi „Poemul matriţă“, a fost urmată de vizionarea videopoemelor cuprinse pe CD-ul care însoţeşte volumul „Poemul matriţă“. „Revista Tomis pare să îşi fi recăpătat locul cuvenit în peisajul cultural naţional, datorită cititorilor care au standarde înalte pe care noi le respectăm“, a specificat redactorul şef al revistei „Tomis“. La eveniment a luat parte şi prof. Ion Băraru, care a fost însoţit de elevii săi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrîn“.

Acţiunea, organizată de revista „Tomis“ este un model despre ceea ce ar trebui să însemne promovarea culturii în Constanţa şi nu numai. Mîine, de la ora 18.30, la Librăria Sophia, iubitorii de poezie sînt invitaţi la o seară de lectură şi jazz.



12