„Dialogul surzilor” între sindicalişti şi guvernanţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Dialogul surzilor” între sindicalişti şi guvernanţi

Eveniment 26 Martie 2010 / 00:00 757 accesări

Sindicaliştii din învăţământ s-au declarat dezamăgiţi de discuţiile purtate ieri cu reprezentanţii Guvernului şi au avertizat că acţiunile de protest vor căpăta o amploare mai mare decât îşi imaginează guvernanţii. „Nu a fost niciun rezultat. Am cerut clar reprezentanţilor Guvernului să avem o întâlnire tranşantă, nu să adopte aceeaşi poziţie pe care au avut-o până acum: nu se poate, nu se pot acorda sporurile pentru că nu sunt legale, toate încadrările se fac conform legii salarizării unice. Nu mai acceptăm acest tip de dialog”, a declarat preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor. El a atras atenţia că protestele se vor generaliza şi vor căpăta o amploare extremă. Potrivit lui Marius Nistor, sindicaliştii s-au prezentat la discuţii pentru a înainta o listă cu problemele generate de aplicarea legii salarizării unice şi a legii educaţiei naţionale, nu ca să înceapă negocierile. „Reprezentanţii Executivului ar fi trebuit să stabilească un calendar clar de negocieri, cu implicarea directă a premierului Emil Boc. Văd că nu s-a întâmplat acest lucru. Pesemne îşi doresc ca acţiunile de protest anunţate la nivel naţional să continue”, a spus Marius Nistor, deranjat de modul în care guvernanţii tratează problema educaţiei româneşti şi pe reprezentanţii acesteia.

DIN COLECŢIA „PROTESTE DE PRIMĂVARĂ”, CĂ ALEA DE TOAMNĂ SUNT DEPĂŞITE, SINDICALIŞTII PREZINTĂ ŢOALE HAUTE-COUTURE, ÎN FRUNTE CU „CRAVATA FUNERIU”. PE LOCUL DOI ÎNTRE ATRACŢIILE NOII COLECŢII SE AFLĂ \"CRAVATA VERGU\", \"CRAVATA OANA BADEA\" ŞI \"CRAVATA PARLAMENTARILOR CARE FORMEAZĂ MAJORITATEA\"

LĂSAŢI ORICE SPERANŢĂ... La fel de dezamăgit de modul în care au decurs discuţiile a fost şi preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, care a avertizat Executivul că acţiunea de protest de la Buzău ar putea să cuprindă întreaga ţară, având în vedere că problemele cu care se confruntă cadrele didactice sunt aceleaşi. „Am venit astăzi (ieri - n.r.) la Guvern fără prea mari speranţe, pentru că pe uşa Guvernului este aceeaşi inscripţie ca pe poarta Iadului: Lăsaţi orice speranţă voi cei ce intraţi aici”, a declarat Constantin Ciosu. Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a calificat discuţiile de la Palatul Victoria ca fiind „un dialog al surzilor”, reprezentanţii Guvernului nefăcând altceva decât să repete la nesfîrşit acelaşi „nu se poate”, fără a încerca, însă, să găsească o soluţie pentru ieşirea din criză a învăţământului românesc. Peste 1.500 de sindicalişti din educaţie au protestat ieri în faţa Guvernului, unde au adus o mascotă care-l reprezintă pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îmbrăcat în samurai pe care au scris „Legea educaţiei naţionale”. Premierul Emil Boc a declarat că majorarea salariilor profesorilor, în acest moment, cu 33%, nu poate fi făcută, deoarece economia românească nu poate susţine această creştere, iar dacă ar face acest lucru „din pix” „România ar fi închisă economic pe termen mediu şi lung”.



12