Românii din Roma şi din împrejurimi sunt chemaţi să picheteze sediul Ambasadei României la Roma, din via Via Nicolo Tartaglia, 36 (cartierul Parioli), în semn de solidaritate cu manifestanţii care au ieşit în stradă în oraşele României, duminică, 22 ianuarie... Aşa începe scrisoarea expediată membrilor şi simpatizanţilor de către Asociaţia Românilor din Italia, semnată de preşedintele ARI, Eugen Terteleac. În document se mai arată: \"În aceste zile, românii au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Noi, românii din diaspora, suntem solidari cu cei care cer demisia celor care au adus ţara într-o situaţie catastrofală. Toate ţările din Europa au luat măsuri de austeritate, dublate însă de măsuri de redresare şi creştere economică. În România au fost luate doar măsuri de austeritate. Jumătate din populaţia României se zbate în sărăcie, conform oricăror standarde, europene sau africane. Milioane de români şi-au luat lumea în cap şi au emigrat în căutarea unei vieţi decente. Dar nimeni nu a emigrat de plăcere. Guvernul a declanşat un război contra populaţiei. Nu se ştie ce s-a făcut cu banii de la FMI şi UE, se ştie doar că generaţiile viitoare au fost amanetate în contul datoriilor făcute acum”.
Şi în alte oraşe italiene, românii sunt îndemnaţi la proteste. Un grup de studenţi români aflaţi la studii în Trieste au protestat, în semn de solidaritate. \"Am organizat cu colegii mei de Erasmus un protest în Trieste, Italia, pentru a solidariza cu protestatarii din România. Cu noi au mai protestat turcii şi germanii\", a declarat Daniel Cateliu, student român în Italia.
Câteva zeci de români din Marea Britanie au protestat, ieri, în faţa Ambasadei din Londra. \"Românii din Marea Britanie sunt la curent cu ce se întâmplă în aceste zile în România. Chiar dacă ne aflăm la mare distanţă, ne pasă de soarta României şi suntem solidari cu cei care protestează paşnic în toată ţara!\", se menţionează în manifestul mitingului organizat de Adrian Cherciu.
De asemenea, pe contul de Facebook al ziarului Zig Zag Canadian apar informaţii potrivit cărora se va pregăti un protest, sâmbătă, în faţa consulatului României la Montreal. Evenimentul a avut dedicată o pagină pe Facebook.
Redăm integral manifestul românilor din Marea Britanie şi scrisoarea Asociaţiei Românilor din Italia
\"Românii din Marea Britanie manifestă împotriva unei puteri care n-a fost niciodată atât de cinică şi atât de mult îndreptată împotriva propriului popor. Această putere nu a întrebat niciodată poporul dacă vrea să aibă cea mai mare datorie din istoria ţării, o datorie publică şi privată de peste 100 miliarde de euro, bani împrumutaţi în cea mai mare parte în ultimii trei-patru ani. Dacă România nu a reuşit să se reconstruiască cu o asemenea sumă importantă, este logic să credem fie că persoanele care conduc destinele ţării sunt foarte incompetente, fie au furat aceşti bani. În ambele situaţii soluţia este una singură: demisia Guvernului şi demisia preşedintelui care a girat toate măsurile de austeritate care scot lumea în stradă astăzi.
Manifestăm, de asemenea, din pricina derapajelor de la normele democractice care au avut loc în decursul mandatului preşedintelui Traian Băsescu. Cele mai importante legi adoptate în ultima perioadă, menite să reformeze statul, nu au respectat parcursul democractic firesc într-un stat de drept, ci au fost adoptate prin angajarea răspunderii guvernamentale în parlament. Traian Băsescu a călcat în picioare puterile în stat, asumându-şi rolul de prim-ministru, obligând Guvernul în cel mai agresiv mod să-i îndeplinească propunerile cu privire la chestiuni extrem de importante: sănătate, educaţie, modificarea constituţiei, salarizare, pensii, justiţie. În total, 14 legi importante au fost adoptate fără o consultare publică, fără dezbatere parlamentară, într-o perioadă de doi ani.
Manifestăm din pricina modificării legislaţiei electorale prin care alegerile locale au fost amânate cu şase luni pentru a fi comasate cu cele parlamentare din noiembrie 2012, cu scopul de a-şi crea un avantaj electoral. Amânarea alegerilor locale duce la prelungirea abuzivă a mandatelor aleşilor locali, iar - conform legii - mandatele nu pot fi prelungite decât în condiţii excepţionale, condiţii care nu sunt întrunite în această situaţie.
Manifestăm pentru că legi importante, cum ar fi Legea pensiilor din anul 2010, au fost promulgate prin voturi fraudate în Parlamentul României într-un mod fără precedent într-un stat democratic. În ciuda protestelor manifestate de societatea civilă, aceste legi au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu. În acelaşi timp, domnul preşedinte doreşte aprobarea unui proiect de modificare a structurilor administrativ-teritoriale ale României prin asumarea răspunderii, cu toate că legile în vigoare prevăd obligaţia organizării unui referendum înainte de iniţierea în Parlament a unei legi care să modifice graniţa judeţelor existente.
Manifestăm pentru că nu mai putem fi de acord cu modul în care preşedintele României seamănă permament ură în mijlocul poporului român, învrăjbind pe unii împotriva altora, tratându-şi oamenii cu aroganţă şi lipsă de bun simţ, umilindu-i, jignindu-i şi minţindu-i.
Manifestăm pentru că nu mai putem asista nepăsători la sistemul construit de politicienii din România în ultimii 22 de ani, bazat pe şantaj, corupţie, oportunism şi nepotism, în care conştiinţele şi voturile sunt de vânzare şi în care regulile de funcţionare a societăţii pot fi schimbate instant prin intermediul ordonanţelor de urgenţă emise de către Guvern la comanda Preşedintelui.
Considerăm că Traian Băsescu este principalul vinovat pentru toate aceste lucruri şi că trebuie să îşi dea demisia imediat! Dorim alegeri anticipate!\"
Scrisoare expediată membrilor şi simpatizanţilor de către Asociaţia Românilor din Italia, semnată de preşedintele ARI, Eugen Terteleac:
\"În aceste zile, românii au ieşit în stradă pentru a cere demisia guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu. Noi, românii din diaspora, suntem solidari cu cei care cer demisia celor care au adus ţara într-o situaţie catastrofală. Toate ţările din Europa au luat măsuri de austeritate, dublate însă de măsuri de redresare şi creştere economică. În România au fost luate doar măsuri de austeritate. Au fost tăiate salariile, pensiile şi alocaţiile sociale, au crescut taxele, accizele şi TVA, au fost făcute concedieri în masă, au fost desfiinţate spitale, efectul fiind o catastrofă socială de proporţii. Jumătate din populaţia României se zbate în sărăcie, conform oricăror standarde, europene sau africane. Milioane de români şi-au luat lumea în cap şi au emigrat în căutarea unei vieţi decente. Dar nimeni nu a emigrat de plăcere. Guvernul a declanşat un război contra populaţiei, pretextul fiind cerinţele FMI şi ale UE. Nu se ştie ce s-a făcut cu banii de la FMI şi UE, se ştie doar că generaţiile viitoare au fost amanetate în contul datoriilor făcute acum. Suntem datori vânduţi. În 1989, România nu avea datorii externe, acum avem o datorie externă publică şi privată de aproape 100 de miliarde de euro, faţă de un produs intern brut de 120 de miliarde de euro.
Banii împrumutaţi de la FMI nu au îmbunătăţit situaţia populaţiei, ci au fost folosiţi în beneficiul băncilor străine care au speculat dorinţa de bunăstare a populaţiei, în anii de boom economic. Acum sute de mii de români nu mai reuşesc să-şi plătească datoriile la bănci, iar Guvernul i-a abandonat, pentru a nu supăra grupurile financiare de lobby care dau bani partidelor. În acelaşi timp corupţia şi economia subterană au crescut, fiind evaluate la peste 30 de miliarde de euro. România este pe ultimul loc la infrastructură în Europa, avem doar 300 de km de autostradă şi jumătate de gospodării fără acces la apă curentă şi canalizare. Agricultura şi industria naţională au fost puse la pământ, în timp ce importăm majoritatea alimentelor şi a bunurilor de larg consum. Manevrele economice ale guvernului Boc au fost dictate de Traian Băsescu, şeful de la Cotroceni, care are controlul tuturor pârghiilor de decizie din statul român. Nu numai cei aflaţi azi la conducere sunt vinovaţi pentru această catastrofă. Toată clasa politică actuală are o responsabilitate. Politicienii nu mai reprezintă interesele alegătorilor lor, ci a celor care le finanţează campaniile electorale. Soluţia nu este înlocuirea PDL cu USL. Considerăm că starea actuală a României impune numirea unui guvern tehnic, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Un guvern tehnic care să nu mai fie controlat şi şantajat de grupurile de interese din economie şi finanţe. Un guvern care să scoată ţara din criză. Români, veniţi alături de noi pentru a participa la renaşterea României!\"
Roma, 18.01.2012