● Date oficiale ● Imigranţii români din statele UE al căror număr este estimat în prezent la 2,3 milioane, dintre care 80% în Italia şi Spania, tind să îi depăşească în curând pe cei turci, estimaţi la 2,4 milioane. Informaţia a fost dată publicităţii în studiul ”Românii din Italia, între respingere şi acceptare”, prezentat joi, la Accademia di Romania din Roma, de organizaţiile Caritas Italiana şi Caritas România ale Bisericii Catolice. Estimarea de 2,3 milioane de imigranţi români în spaţiul UE a fost făcută plecând de la un calcul ce a cumulat datele oficiale ale instituţiilor din ţările membre, date ale organismelor UE şi alte date raportate de reţeaua Caritas a Bisericii Catolice. Pe locurile trei, patru şi cinci se situează, în acest clasament, italienii cu 1,3 milioane, polonezii cu 1,2 milioane şi albanezii cu 1,1 milioane.
● Toate drumurile duc... în Italia ● Prezenţa românilor în Italia este estimată în studiu la 1,165 milioane. Astfel, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică din Italia (Istat), la sfârşitul anului 2009, în Peninsulă erau înregistraţi ca rezidenţi 953.000 de români, iar alţi circa 50.000 erau în aşteptarea formalizării documentelor de rezidenţă. Sociologii din cadrul Caritas Italiana estimează că acestora li se adaugă alţi circa 160.000 care se află pe teritoriul italian fără a-şi fi înregistrat şederea. Prezenţa românească în Italia creşte cu circa 100.000 de persoane anual, jumătate dintre aceştia optând pentru o şedere de lungă durată, chiar definitivă, iar cealaltă jumătate fiind pregătită să se întoarcă în ţară după o şedere temporară de 1-2 ani, se estimează în studiul lansat într-o ediţie bilingvă, italo-română, de către editura Idos.
● Mai mult decât o statistică ● Prezent la lansarea raportului, ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu, a subliniat că este important să nu se mai vorbească despre români ca imigranţi, aceştia fiind cetăţeni europeni care beneficiază de drepturile libertăţii de mişcare şi mobilitate a forţei de muncă în spaţiul UE. Diplomatul român a mai arătat că este important că în Italia, românii, cea mai numeroasă comunitate de străini, încep să fie văzuţi şi dincolo de perspectiva economică, de muncitori angajaţi, fiind percepuţi în ansamblul lor de fiinţe umane, cu o viaţă grea şi plină de speranţe, în încercarea de a se integra în societatea gazdă. În ceea ce priveşte integrarea pe piaţa muncii, 680.000 de români lucrează cu acte în regulă pentru angajatorii italieni, având o contribuţie anuală de circa două miliarde de euro la sistemul de asigurări sociale al Italiei. Salariul mediu net de care beneficiază românii angajaţi în Italia este de aproximativ 10.080 de euro pe an sau circa 800 de euro pe lună. În plus, numărul întreprinzătorilor români din Peninsulă a ajuns la circa 30.000, de 10 ori mai mare faţă de 2003, ritmul anual de înmulţire a românilor plătitori de TVA pe teritoriul italian fiind de 9.000 în intervalul 2008-2009. Raportul constată că principalul mijloc de integrare a românilor în societatea italiană este munca, însă de foarte multe ori, ei cad victime ale angajatorilor care preferă să îi pună să lucreze la negru. 36% dintre românii din Italia preferă să vorbească în limba italiană şi acasă, în mediul familial. ”Românii de aici se simt şi italieni în mare măsură şi aşa se explică şi interesul mare în rândul lor pentru obţinerea cetăţeniei italiene”, a explicat sociologul Andreea Luca Torre.