Diaspora va deveni mai mare decît România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diaspora va deveni mai mare decît România

Eveniment 21 Martie 2008 / 00:00 606 accesări

Italia, Spania, Anglia, noile cămine ale muncitorilor români

La două decenii de la marea schimbare din 1989, România este percepută doar ca ruda mai săracă a UE. Şi cum în lumea contemporană lucrurile sînt evaluate în special prin etaloane de tip “economicist”, iar valorile culturale, istorice şi artistice sînt doar bune de inclus în patrimoniul UNESCO, singura virtute luată în calcul este cea materială. Au simţit-o pe propria piele milioane de români care au preferat să plece în ultimii ani în străinătate, săraci şi fără bani în buzunare, decît să rămînă în ţară, să muncească pentru iluzia unei vieţi mai bune. O ţară cunoscută doar prin prisma corupţiei, a scandalurilor politice şi a sărăciei extreme, România a dat mai mulţi emigranţi Italiei decît orice alt stat european. Cei mai mulţi sînt muncitori aşezaţi, care după 5 - 6 ani de muncă în Peninsulă şi-au cumpărat maşini şi au construit case impunătoare în România, dar care nu mai vor să revină prea curînd pe meleagurile natale. Şi cum s-ar putea întoarce în România, cînd constructorii români cîştigă în Italia cel puţin 1.000 de euro, în timp ce firmele autohtone nu le oferă mai mult de 10 milioane de lei vechi? Nici măcar autorităţile nu prea mai ştiu ce-i de făcut pentru aducerea acasă a celor plecaţi peste hotare şi care, cu cele 5 miliarde de euro trimise anual în ţară, sînt cei mai importanţi investitori ai României. „Noi încercăm să convingem companiile să vină să-şi deschidă afaceri în România. Am decis chiar să mărim suma pe care o alocăm pentru înfiinţarea companiilor, la 25.000 de euro”, a declarat ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi.

Spania românească

Dacă “italienii” nu ar zice un nu categoric revenirii în patria natală, “stranierii” din Spania nici măcar vor să audă de România pînă la vîrsta pensionării. Întemeietori de comunităţi puternice de emigranţi, aleşi în funcţii publice în spaţiul iberic sau - vezi cazul lui Costel Busuioc! - deveniţi faimoşi într-o ţară care le recunoaşte cu adevărat meritele, cei 800.000 de români din Spania sînt şi mai greu de convins să se întoarcă acasă. Soluţia adoptată de autorităţile române a fost aceea de a convinge companiile din Spania să vină să investească în ţara noastră. „Muncitorii noştri care lucrează în Spania s-ar întoarce acasă doar dacă şi companiile la care lucrează vin să investească în România. În sectorul construcţiilor, în Spania, este o scădere drastică, la nivelul anului 1994, şi vom avea o discuţie cu firmele de acolo să vină să investească la noi”, a mai declarat Silaghi.

Au pornit în cucerirea Angliei

Plecaţi de pe vreamea cînd Canalul Mînecii era asaltat de zeci de mii de refugiaţi din spaţiul ex-iugoslav, emigranţii români au reuşit să devină o forţă şi în Anglia. Prin contracte legale, peste 22.000 de români au obţinut, în primul an al aderării României, accesul pe piaţa muncii din Marea Britanie. Statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că aproape jumătate dintre aceştia - 10.265 - deţin documente care atestă exercitarea dreptului de şedere în calitate de lucrător independent.



12