Dictatura economiei fără scop uman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dictatura economiei fără scop uman

Monden 17 Mai 2013 / 00:00 385 accesări

Papa Francisc a denunţat fetişismul banilor şi dictatura unei economii fără chip sau scop cu adevărat uman şi a deplâns faptul că etica şi solidaritatea sunt concepte care deranjează. În faţa noilor ambasadori din Kârgâzstan, Antigua şi Barbuda, Marele Ducat de Luxemburg şi Botswana, Papa Francisc a salutat ”achiziţiile pozitive obţinute de umanitate în domeniile sănătăţii, educaţiei şi comunicaţiilor” dar a atras atenţia că o bună parte din populaţia mondială trăieşte în condiţii de precaritate cotidiană şi a evocat teama şi disperarea care cuprind inimile a numeroase persoane chiar şi în ţările bogate, dar şi sărăcia care devine tot mai vizibilă.

CONSUM SĂLBATIC În opinia fostului arhiepiscop de Buenos Aires, cunoscut pentru atenţia pe care o acordă celor mai săraci, una din cauze este raportul pe care îl avem cu banii. Potrivit Papei, criza financiară mondială îşi are originea într-o profundă criză antropologică, prin crearea de idoli noi. ”OMUL ESTE REDUS LA DOAR UNA DINTRE NECESITĂŢILE SALE: CONSUMUL ŞI CHIAR MAI RĂU, FIINŢA UMANĂ ESTE EA ÎNSĂŞI UN BUN DE CONSUM CE POATE FI FOLOSIT ŞI APOI ARUNCAT”, A AFIRMAT PAPA FRANCISC. ”Solidaritatea, care este comoara sărăciei, este considerată contraproductivă, contrar raţionalităţii financiare şi economice”, a adăugat Papa, deplângând, totodată, inegalităţile tot mai mari între cei bogaţi şi cei săraci. În opinia sa, acest lucru provine din ideologii care promovează autonomia absolută a pieţelor şi a speculaţiei financiare. În afară de această critică a liberalismului sălbatic, Papa a denunţat şi ”corupţia tentaculară şi evaziunea fiscală egoistă care au căpătat dimensiuni mondiale”.

Papa a subliniat rolul Bisericii în a-i încuraja pe guvernanţi să fie în serviciul binelui comun al popoarelor lor şi pe liderii de entităţi financiare să ţină cont de etică şi solidaritate. Suvernul Pontif îşi doreşte o schimbare curajoasă de atitudine din partea responsabililor politici şi economici. ”Banii trebuie să servească, nu să guverneze”, a adăugat Sfântul Părinte. ”Chiar dacă Papa iubeşte pe toată lumea, atât pe bogaţi, cât şi pe săraci, are şi obligaţia de a le reaminti bogaţilor că trebuie să-i ajute pe săraci, să-i respecte, să-i promoveze”, şi-a conchis Sfântul Părinte alocuţiunea.



12