Dieta Atkins contribuie la creşterea riscului de cancer la colon

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dieta Atkins contribuie la creşterea riscului de cancer la colon

Monden 20 Iunie 2007 / 00:00 922 accesări

Curele de slăbire ce impun un consum extrem de scăzut de carbohidraţi, precum Atkins, favorizează apariţia cancerului la colon. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Rowett din Aberdeen au descoperit că există o legătură între consumul de carbohidraţi şi producţia unui acid gras, butirat, ce protejează organismul împotriva cancerului colonorectal.

Dietele sărace în carbohidraţi provoacă scăderea de patru ori a numărului de bacterii care produc acest acid utilizat la distrugerea celulelor canceroase. În mod tradiţional, o astfel de dietă începe cu eliminarea aproape în totalitate a alimentelor care conţin carbohidraţi, ce se găsesc în alimente precum cartofi, produse lactate proaspete şi alcool. Această etapă durează două săptămîni şi majoritatea persoanelor raportează o scădere drastică în greutate, în această perioadă. Nivelul de carbohidraţi este apoi mărit treptat, pe parcursul săptămînilor următoare. În acest moment, situaţia devine periculoasă. Persoanele ce urmează această dietă au tendinţa de a menţine şi după prima etapă un nivel scăzut al carbohidraţilor şi prezintă mari riscuri de a dezvolta cancer la colon. La studiu au participat 19 bărbaţi supraponderali, cărora li s-au oferit trei diete cu niveluri diferite de carbohidraţi: înalt, mediu, scăzut. Cei care au urmat dieta cu nivel înalt au consumat zilnic cîte 400 de grame de carbohidraţi, cantitate normală într-o dietă medie. Dieta cu nivel scăzut a implicat un consum zilnic de 24 grame de carbohidraţi, cantitate normală într-o dietă de tipul Atkins. Bărbaţii incluşi în acest grup au prezentat de patru ori mai multe riscuri de a se îmbolnăvi de cancer la colon. Aceleaşi rezultate au fost obţinute şi în cazul femeilor.

Dietele cu conţinut redus de carbohidraţi fac, de mulţi ani, obiectul unor controverse. Printre efectele lor secundare se numără riscul crescut de boli cardiace şi riscul crescut de instalare a osteoporozei. Suporterii dietelor de acest tip susţin însă că rezultatele sînt vizibile în comparaţie cu alte cure de slăbire.

Taguri articol


12