Dieta în GASTRITĂ. Alimentele permise și interzise

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dieta în GASTRITĂ. Alimentele permise și interzise

Sănătate 23 August 2018 / 08:04 3471 accesări

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos, scrie stylecraze.com.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;

– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;

– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;

– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;

– lactate cu mai puține grăsimi;

– legume fierte sau coapte;

– piureuri de legume;

– verdețuri;

– supe și ciorbe;

– oua fierte;

– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);

– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);

– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.

– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);

– alimentele picante;

– alimentele prăjite;

– sosurile grase;

– mezelurile;

– cartofi prăjiți;- sosurile cu făină;

– produse de patiserie;

– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;

– conserve;

– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;

– ciocolata neagră, ceaiul.

(sursa:https://www.exquis.ro/dieta-gastrita-alimentele-permise-si-interzise/)

Taguri articol


12