Italia împreună cu Grecia, Spania şi Maroc au propus şi susţin desemnarea dietei mediteraneene drept o importantă valoare culturală, demnă de a figura printre celelalte tradiţii ce se regăsesc pe lista UNESCO. Hotărârea va fi luată în luna noiembrie, la conferinţa UNESCO ce va avea loc la Nairobi, în Kenya.
Bogată în fibre şi grăsimi nesaturate, săracă în lipide saturate, bazată pe produse locale, printre care figurează în cantităţi mari legumele proaspete, uleiul de măsline, fructele şi punând accentul pe ambianţa plăcută creată de mâncatul în tihnă, alături de prieteni şi familie, alimentaţia în stil mediteranean întruchipează o tradiţie veche de secole, pe cât de sănătoasă, pe atât de semnificativă din punct de vedere cultural.
În cazul în care cererea va fi aprobată, dieta mediteraneană ar urma să intre pe lista aşa-numitului patrimoniu intangibil, ce cuprinde valori culturale imateriale, precum festivaluri, ritualuri religioase, muzică, dansuri, între care se se află şi dansul românesc al Căluşului sau diferite meştesuguri tradiţionale. Ar fi prima tradiţie gastronomică de pe lista patrimoniului intangibil. Preşedintele Nicolas Sarkozy susţine şi includerea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a bucătăriei franceze, în virtutea specificului său naţional puternic afirmat şi a contribuţiei sale la cultura lumii.