Urmarea strictă a unei diete mediteraneene, bogată în fructe şi legume, oferă o protecţie substanţială împotriva cancerului, afecţiunilor cardiace, precum şi a altor boli cronice, susţin cercetătorii italieni. Potrivit acestora, persoanele care au urmat acestă dietă au cu 9% mai puţine şanse să contacteze o boală de inimă, cu 13% mai puţine şanse să se îmbolnăvească de Parkinson sau Alzheimer şi sînt cu 6% mai puţin expuşi la cancer decît cei care nu au acelaşi regim alimentar. “Aceste rezultate sînt foarte relevante pentru sănătatea publică, încurajînd în special dietele mediteraneene pentru prevenirea celor mai grave boli cronice”, susţine Francesco Sofi, cercetător în nutriţie, alături de colegii săi de la Universitatea din Florenţa.
Dieta tradiţională mediteraneană cuprinde multe legume, peşte şi grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, fiind săracă în carne roşie, produse lactate şi alcool. Sofi şi echipa sa au analizat 12 studii realizate la nivel mondial, care includeau mai mult de 1,5 milioane de persoane, ale căror obiceiuri alimentare şi stări ale sănătăţii au fost monitorizate pe o perioadă de la trei la 18 ani.