Virtuțile dietei mediteraneene sunt binecunoscute în toată lumea, dar un studiu efectuat de cercetătorii danezi atrage atenția că aceasta nu ar trebui importată pur și simplu! Studiul cercetătorilor Universității din Copenhaga a concluzionat că pentru locuitorii țărilor nordice, acest regim presupune modificarea în mare parte a obiceiurilor alimentare tradiționale și neglijarea unora dintre produsele locale. Prin urmare, specialiștii universitari în colaborare cu bucătari-șefi danezi au pus la punct o dietă nordică, denumită Opus, despre care afirmă că este la fel de sănătoasă precum cea din sudul Europei.
Regimul a fost testat timp de șase luni pe un grup de voluntari, femei și bărbați, iar rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate la un alt grup de persoane care s-au hrănit conform standardelor daneze obișnuite. Toți voluntarii implicați în acest studiu prezentau obezitate abdominală. Concluzia a fost că regimul Opus permite un control mai bun al greutății și îmbunătățește tensiunea arterială. Autorii studiului afirmă că dieta propusă de ei nu trebuie urmată cu strictețe și că, de fapt, oamenii se pot alimenta sănătos și gustos fără lucruri din import, ci doar punând în valoare produsele locale de sezon.
Regimul nordic propus de cercetătorii danezi se bazează pe câteva principii precum consum zilnic mai mare de fructe și legume (mai ales varză, leguminoase, cartofi și diferite verdețuri), cereale integrale (orz, ovăz și secară) și ciuperci. În materie de carne, nordicilor li se sugerează să pună accentul pe vânat, pește (gras), crustace și alge. Se recomandă produse de calitate superioară, chiar dacă acest lucru presupune reducerea cantităților de hrană. Trebuie să se evite aditivii alimentari și să se folosească, atunci când este posibil, produse bio și mâncăruri gătite în casă.