Dieta vegetariană reduce riscul de apariţie a maladiilor cardiace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dieta vegetariană reduce riscul de apariţie a maladiilor cardiace

Monden 11 Iunie 2009 / 00:00 544 accesări

Versiunea vegetariană a dietei Atkins, săracă în carbohidraţi, îi ajută pe mulţi oameni să slăbească şi determină scăderea colesterolului din sînge şi a riscului de apariţie a maladiilor cardiace. Un studiu canadian realizat timp de o lună asupra dietei Eko-Atkins, care se bazează pe proteinele vegetale, a demonstrat faptul că acest tip de regim are rezultate mai bune decît dietele bazate pe cantităţi mari de carbohidraţi, în privinţa reducerii concentraţiei lipoproteinelor cu densitate mică (LDL - colesterol rău) din sînge, care sporesc riscul de apariţie a infarctelor şi a atacurilor cerebrale. Acelaşi studiu a relevat faptul că această dietă contribuie la scăderea hipertensiunii. Studiul a fost realizat de cercetătorii Universităţii din Toronto, coordonaţi de David Jenkins de la St. Michael\'s Hospital.

Dieta Atkins tradiţională, care impune renunţarea la carbohidraţi şi un consum mai mare de carne, s-a dovedit benefică în reducerea grăsimilor din sînge, cunoscute sub numele de trigliceride şi în creşterea colesterolului format din lipoproteine cu densitate mare (HDL), denumit şi colesterol bun, dar, în acelaşi timp, determină şi o creştere a ”colesterolului rău” din sînge. Cercetătorii canadieni au dorit să afle dacă versiunea vegetariană a dietei Atkins, bogată în proteine vegetale provenind din gluten, soia, nuci, fructe, legume, cereale şi uleiuri vegetale, poate să ofere o protecţie şi mai mare împotriva maladiilor coronariene.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 22 de persoane supraponderale, ale căror concentraţii de colesterol LDL erau foarte mari, care au urmat dieta Eko-Atkins timp de patru săptămîni. Un alt grup de control, alcătuit tot din 22 de persoane, a urmat o dietă bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi, provenind din produse lactate degresate şi diverse cereale. Toţi voluntarii, din ambele grupuri, au primit aproximativ 60% din necesarul lor zilnic de calorii. După o lună, voluntarii din ambele grupuri au slăbit, în medie, patru kilograme. Însă persoanele care au urmat dieta Eko-Atkins aveau, la sfîrşitul acestui studiu, concentraţii mai mici de colesterol LDL şi o tensiune arterială mult mai sănătoasă, comparativ cu persoanele din grupul de control, care au urmat dieta bogată în carbohidraţi. Acest studiu îi determină pe medici să considere dieta Eko-Atkins ca o opţiune eficientă pentru persoanele cu o concetraţie mare de colesterol, care doresc să slăbească.

Taguri articol


12