Dietele alimentare bazate pe reducerea carbohidraţilor pot provoca pierderi de memorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dietele alimentare bazate pe reducerea carbohidraţilor pot provoca pierderi de memorie

Monden 15 Decembrie 2008 / 00:00 568 accesări

Dietele bazate pe reducerea carbohidraţilor din alimentaţie, precum cura de slăbire Atkins, popularizată şi promovată de celebrităţi hollywoodiene, precum Renee Zellweger, pot provoca pierderi de memorie. Dieta care impune eliminarea din alimentaţie a diferitelor forme de carbohidraţi, de la pîine, paste, cartofi la fructe şi legume, determină apariţia pierderilor de memorie la numai o săptămînă de la începerea ei, conform ultimelor studii. Nu este pentru prima dată cînd dietele de tipul celei concepute de doctorul Atkins sînt contestate, fiind acuzate anterior de declanşarea unor probleme cardiace şi de multe alte efecte secundare neplăcute.

Conform cercetătorilor, pierderile de memorie ar fi provocate de procesarea glucozei, un tip de zahăr obţinut în urma consumării de carbohidraţi. Glucoza este folosită de creier pe post de combustibil cerebral. Creierul uman nu poate depozita sau stoca glucoză, aşa că este necesară alimentarea continuă cu glucoză pentru celulele neurologice. În momentul reintroducerii carbohidraţilor în alimentaţia femeilor care au urmat dieta Atkins, funcţiile lor mentale au revenit la normal, a constatat Holly Taylor, coordonatoarea studiului, la care au participat 19 femei, cu vîrste între 22 şi 55 de ani, ce au urmat dieta săracă în carbohidraţi. Studiul demonstrează că ceea ce mîncăm are un impact imediat asupra comportamentului cognitiv. Dietele sărace în carbohidraţi au efecte negative asupra gîndirii şi memoriei. În comparaţie cu femeile care urmează diete sărace în grăsimi, cele care au urmat programele nutriţionale bazate pe eliminarea carbohidraţilor au avut probleme în a-şi reaminti şi a învăţa lucruri noi. Circa trei milioane de persoane din Marea Britanie urmează o dietă săracă în carbohidraţi. Printre celebrităţile care urmează reţeta doctorului Atkins se numără şi fosta membră a trupei Spice Girl, Geri Halliwell şi Jennifer Aniston.

S-ar putea însă ca femeile care vor să aibă o siluetă de invidiat să nu mai apeleze la chirurgia estetică sau la diete chinuitoare. Alternativa vine de la regretata Marilyn Monroe, care avea o alimentaţie sănătoasă, după cum a ieşit la iveală din nişte chitanţe ale sale de la o băcănie şi o măcelărie. Bonurile de casă în număr de şapte datează din mai 1962, luna în care diva i-a cîntat „Happy Birthday, Mr President” lui John F. Kennedy şi cu mai puţin de trei luni înainte să fie găsită goală şi fără suflare pe pat de menajera ei. Chitanţele sînt inscripţionate cu Marilyn Monroe sau M Monroe şi provin de la o băcănie şi o măcelărie, ambele aflate la trei străzi distanţă de apartamentul din New York al actriţei. Printre cumpărături se numără anghinare, ouă, brioşe, castraveţi, ridichii, gem de căpşune, brînză Cheddar, porumb, căpşune, andive, fripturi, lapte, cotlete de miel şi pui. „Produsele arată o dietă formată din salate, fructe şi carne, indicînd multe proteine, ceea ce este benefic. Dar evident, Marilyn îşi îngăduia şi cîteva bunătăţi, precum brioşele şi gemul”, a declarat un nutriţionist.



12