Diferenţe între bogaţii şi săracii lumii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Banul la ban trage

Diferenţe între bogaţii şi săracii lumii

Monden 07 Iunie 2012 / 00:00 417 accesări

ORAŞUL MILIONARILOR Singapore are, de departe, cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, fiind urmat de Qatar şi Kuweit, în timp ce SUA continuă să domine topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi, potrivit unui raport prezentat de Boston Consulting Group (BCG). Numărul familiilor cu avere de peste un milion de dolari a crescut, anul trecut, în Singapore, la 188.000, reprezentând 17,1% din totalul gospodăriilor din metropola cu o populaţie de cinci milioane de oameni, cunoscută pentru industria serviciilor financiare şi devenită unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume. Nu este de mirare, deci, că tot mai mulţi milionari aleg Singapore ca reşedinţă, datorită taxelor mici şi calităţii ridicate a vieţii. Recent, co-fondatorul Facebook, Eduardo Saverin, a renunţat la cetăţenia SUA, pentru a se muta în Singapore. Pe locul al doilea este Qatar, unde 14,3% dintre familii au averi mai mari de un milion de dolari, la o populaţie de 1,9 milioane de persoane. Emiratul numără 47.000 de familii milionare, principala sursă de avere fiind exporturile de petrol şi gaze, ce generează peste 50% din PIB. Qatarul a ajuns astfel să se laude cu cel mai mare PIB pe locuitor din lume, după Liechtenstein. Pe locul trei se regăseşte Kuweitul, de asemenea un mare exportator de petrol, unde 11,8% dintre familii au o avere de peste un milion de dolari. La o populaţie de 3,6 milioane de persoane, Kuweitul este reşedinţa a 63.000 de gospodării bogate.

Cea mai bogată ţară europeană este Elveţia, cu 322.000 de familii cu averi de peste un milion de dolari. Elveţia are şi cel mai mare număr de superbogaţi raportat la totalul populaţiei, 11 din fiecare 100.000 de familii controlând averi de peste 100 de milioane de dolari. Cu o populaţie de 7,7 milioane de locuitori, Elveţia este afectată de criza datoriilor de stat din Zona Euro, în timp ce SUA şi mai multe guverne din UE fac presiuni pentru reformarea regulii secretului bancar. În Hong Kong locuiesc 212.000 familii milionare, reprezentând 8,8% din total, procentaj care îi asigură locul cinci. Fosta colonie britanică, cu o populaţie de 7,2 milioane de locuitori, concurează strâns cu Singapore, pentru statutul de principal centru financiar, comercial şi de transporturi al Asiei. Numărul familiilor bogate a crescut anul trecut de la 320.000 la 345.000 doar în Germania, în timp ce Italia şi Spania, noile protagoniste ale crizei, au înregistrat scăderi.

LA POLUL OPUS SUA se remarcă pe locul al şaptelea, deşi au cel mai mare număr de familii bogate. Un total de 5,13 milioane de familii din SUA au adunat peste un milion de dolari, în scădere cu 129.000 faţă de 2010. Cu 322 milioane de locuitori, SUA au reuşit să producă 15 dintre cei mai bogaţi 40 de miliardari ai lumii. Criza continuă însă să afecteze serios economia americană şi clasa de mijloc. Criza datoriilor este atât de serioasă încât metropola Detroit, altădată un important centru industrial, sediul companiilor Ford, Chrysler şi General Motors, s-a depopulat. Oraşul, care se întinde pe o suprafaţă de 370 de kilometri pătraţi, are cu 60% mai puţini locuitori faţă de anii ’50. 40% din cei 871.121 de locuitori sunt faliţi, ceea ce afectează serios colectarea taxelor şi impozitelor la buget.

Primăria din Detroit nu mai face faţă cheltuielilor curente şi trebuie să îşi reducă drastic bugetul. Astfel, s-a luat hotărârea ca numai jumătate din cele 88.000 de străzi să mai fie iluminate, ceea ce va aduce economii de zece milioane de dolari. Detroit a urmat exemplul oraşelor Colorado Springs din statul Colorado, Santa Rosa din California şi Rockford din Illinois. Cele mai mari probleme pe care le are cel mai mare oraş din statul Michigan sunt provocate de infrastructura învechită. De exemplu, iluminatul stradal a rămas la nivelul din 1920, care consumă foarte mult, iar modernizarea ar costa între 140 şi 200 de milioane de dolari, sumă de neimaginat pentru autorităţile locale. Oraşul are deja un deficit de 265 de milioane de dolari şi o datorie de 12 miliarde de dolari, eşalonată pe termen lung. Ca să evite falimentul, Primăria a fost de acord ca finanţele sale să fie controlate de un consiliu de nouă persoane numite de oficialii statului Michigan.



12