DIICOT a destructurat un grup specializat în tăieri ilegale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DIICOT a destructurat un grup specializat în tăieri ilegale

Eveniment 28 Octombrie 2015 / 18:56 1394 accesări

Procurorii DIICOT au efectuat 44 de percheziții pe raza județelor Brașov, Argeș și Gorj, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă. Perchezițiile vizează sediile și punctele de lucru în cazul a 29 de societăți comerciale, precum și domiciliile persoanelor bănuite de activități ilegale în domeniul silvic. Potrivit comunicatelor DIICOT și IGPR transmise miercuri presei, o persoană, suspectă în cauză, având dublă cetățenie (română și turcă), din municipiul Brașov, și fiul acesteia au constituit și au coordonat un grup infracțional organizat ce își desfășoară activitățile ilicite în special pe raza celor trei județe.

„Grupul cercetat este format din mai mulți membri ai familiei suspectului, etnici turci, dar și cetățeni români, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, tăieri ilegale și sustragere de masă lemnoasă, cu ocazia desfășurării activităților de exploatare a masei lemnoase și a valorificării produselor rezultate (inclusiv după prelucrare, ca produse finite sau semifinite), fără a plăti taxele aferente. În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii grupului au beneficiat de protecție din partea unor persoane - funcționari publici - ce aveau ca atribuții executarea unor acțiuni de control financiar-fiscal ori de altă natură”, au precizat sursele citate.

Anchetatorii au constatat că, pentru a avea acces la masă lemnoasă de bună calitate, cu sprijinul unor funcționari silvici ori din administrația publică locală, aceștia au deturnat licitațiile publice organizate în acest sens, iar unele societăți comerciale participante la licitații, ai căror administratori nu s-au „raliat” grupării, au fost îndepărtate prin diverse metode, inclusiv constrângere ori corupere. Procurorii au reținut că șefa Biroului Inspecție Economică din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov a asigurat în mod cointeresat membrilor grupului consultanță în afara cadrului oficial și „sprijin/protecție” cu ocazia controalelor/verificărilor specifice ale organelor fiscale din Brașov. Acțiunea a fost efectuată împreună cu peste 300 de polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - IGPR și cu sprijinul lucrătorilor Gărzilor Forestiere din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Brigăzii Speciale a IGJR, iar suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.



12