DIICOT sesizează CSM în legătură cu publicarea masivă a unor documente din Black Cube

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DIICOT sesizează CSM în legătură cu publicarea masivă a unor documente din Black Cube

Justiție 09 Noiembrie 2016 / 09:03 740 accesări

DIICOT anunţă că va solicita CSM să analizeze dacă "publicarea masivă a unor documente şi informaţii" din dosar, care se află într-o fază nepublică, ar putea aduce atingere intereselor justiţiei, precizând că singurii care au deţinut copii ale actelor de la dosar sunt avocaţii lui Daniel Dragomir.

"După reținerea și arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, în conformitate cu dispozițiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., apărătorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conținând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autoritățile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deținut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicității", transmite DIICOT.

Reacţia DIICOT vine după ce în spaţiul public a apărul declaraţia directorului Black Cube, Dan Zorella, care susţine că operaţiunea firmei a fost susţinută de şeful SRI şi de președinte, dar şi alte documente din dosar. Precizări au fost făcute, după apariţia actului, şi de Klaus Iohannis dar şi de SRI, cele două părţi explicând că nu au legătură cu această cauză.

Audierea lui Dan Zorella, prin intermediul unei comisii rogatorii, a avut loc pe 27 iunie. Dan Zorella a afirmat că în ianuarie 2016 a fost abordat de un conațional care i-a vorbit despre un român, Daniel Dragomir, fost șef în serviciul de informații românesc, ce avea o problemă importantă de cercetat în România în legătură cu suspiciuni de corupție ale șefei DNA, scrie EVZ.ro. Zorella a acceptat să vină la București pe 1 februarie 2016 ca să vadă despre ce proiect este vorba.

Potrivit mărturiei directorului general Black Cube, Dragomir a vorbit despre “o problemă națională extrem de importantă pentru România” și greșelile din istoria șefului DNA, dar și din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acționat în 2005 pentru eliberarea ziariștilor răpiți în Irak. Menționând relația de prietenie dintre Coldea și Kovesi, Dragomir a cerut directorului de la Black Cube ca întreaga operațiune să se desfășoare departe de omul doi al Serviciului Român de Informații.

Cât privește oamenii care susțineau operațiunea, Zorella a declarat că Daniel Dragomir i-a convins că are încă legături strânse cu SRI, cu agenți americani cu care cooperase de-a lungul timpului, că este susținut în demersul său de șeful SRI, Eduard Hellvig, dar și de președintele Klaus Iohannis. Mai mult, existau unu-doi clienți foarte interesați de proiectul lui, gata să plătească. Totodată, Dragomir susținea că a primit aprobarea SRI ca agenții Black Cube să lucreze ca o celulă a serviciului.

În ceea ce îi pivelte pe israelienii Weiner Ron şi Geclowicz David, cei doi angajaţi ai firmei Black Cube cercetaţi pentru că ar fi încercat intimidarea Codruţei Kovesi, au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DIICOT, prin care s-a stabilit ca aceştia să primească pedepse cu suspendare, au precizat surse juridiciare.

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost arestaţi preventiv timp de câteva luni pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. Ulterior, au fost puşi în libertate iar în prezent sunt cercetaţi sub control judiciar.

În acelaşi dosar sunt cercetate alte două persoane. Este vorba despre Yossi Barkshtein, cetăţean israelian, de urma căruia procurorii nu au reuşit să dea, şi despre Daniel Dragomir, fost angajat al SRI. Dragomir, fost șef în cadrul Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, este arestat preventiv în acest dosar existând suspiciuni că acesta ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei BlackCube, cei care ar fi avut misiunea de a o spiona şi intimida. Daniel Dragomir este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.



12