Prea lung sau prea scurt, prea strâmt sau prea larg, un prezervativ nepotrivit poate nu doar să alunece sau să se rupă, favorizând bolile transmisibile pe cale sexuală, dar şi să reducă considerabil plăcerea în timpul actului sexual. Cercetătorii americani de la Institutul Kinsey din cadrul Universităţii Indiana au analizat chestionarele completate de 436 de bărbaţi cu vârste între 18 şi 67 de ani. Voluntarii, recrutaţi cu ajutorul site-ului unui distribuitor de prezervative, au declarat că au folosit prezervative pentru a întreţine relaţii sexuale în precedentele trei luni.
Aproape jumătate dintre respondenţi (44,7%) au raportat că au trăit experienţa neplăcută a folosirii unor prezervative nepotrivite. Utilizatorii unor prezervative nepotrivite se confruntă cu un risc de 2,5 ori mai mare ca aceste mijloace de protecţie să alunece sau să se rupă şi cu un risc de 5 ori mai mare de a suferi diverse iritaţii la nivelul penisului. Ei se confruntă, totodată, cu un risc de două ori mai mare de a avea probleme de erecţie sau dificultăţi (sau partenerele lor) de a ajunge la orgasm. În plus, există un risc de două ori mai mare ca prezervativul să alunece înainte de sfârşitul actului sexual.
Studiul, al cărui neajuns este faptul că a fost realizat pe baza declaraţiilor unor voluntari, a demonstrat, totuşi, “necesitatea implementării unor mesaje sanitare, pentru a determina bărbaţii să îşi aleagă prezervativele cu mărimea cea mai potrivită”, au explicat autorii Richard Crosby şi Bill Yarber. Acesta din urmă a declarat că fabricanţii de prezervative ar trebui să redenumească cea mai mică mărime cu sintagma “large” (mare), apoi mărimea medie cu sintagma “extra large” etc. “Bărbaţii nu vor dori să cumpere prezervative marcate «small» (mic) sau «extra small»”, a adăugat el. Studiul a fost publicat marţi, în revista “Sexually Transmitted Infections”.