Pentru ca bolile să nu își facă loc, corpul omenesc trebuie să aibă o linie de apărare bună. Sistemul imunitar de apărare a organismului necesită o nutriție bună, explică dr. Loti Popescu, master european în promovarea sănătății și educație pentru sănătate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța. Există și anumite elemente nutritive cu un rol deosebit în apărarea organismului de atacul radicalilor liberi. Iată câteva dintre ele:
Vitamina E - prezentă în legume de culoare verde, ouă, germeni de grâu, ficat, uleiuri, plante. Este o vitamină esențială, un antioxidant puternic ce previne deteriorarea lipidelor și a uleiurilor esențiale, incluzând și acizii grași Omega-3. Vitamina C este importantă în sistemul de regenerare a organismului. Este implicată în funcționarea corectă a sistemului imunitar. Se găsește în citrice, broccoli, măceșe, ardei și multe alte fructe și legume.
Vitamina A este conținută în morcovi, spanac, verdeață. Are proprietăți de antioxidant natural extrem de important pentru apărarea plămânilor de acțiunea nocivă a fumului de țigară. Vitaminele din grupul B - în banane, verdeață, morcovi, măr, cartofi, unele dintre cele mai importante vitamine pentru apărarea organismului. Ajută la menținerea sănătății membranelor mucoase a sistemului respirator. Asigură o barieră naturală în calea infecțiilor.
Seleniu - probabil cel mai important antioxidant pentru sănătatea umană, este factorul-cheie al uneia dintre cele mai importante enzime zdrobitoare de radicali liberi din organism. Se găsește în tărâțe, telină, usturoi, pește, mazăre. Multe fructe, vegetale, cereale și uleiuri din vegetale conțin vitamine și minerale, având calități antioxidante. Extractul de ceai verde, extractul de armurariu, extractul din semințe de strugure, licopenul, coenzima Q10, acidul alfa-lipoic, N-acetilcisteina, extractul de schizandra și de Gingko Biloba sunt, de asemenea, antioxidanți utili pentru sănătatea ta.