Din cer ploua cu bucăţi de cadavre în Doneţk

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Ce naiba căutau pe aici? Nu știu că aici e război?” Crimă împotriva umanităţii

Din cer ploua cu bucăţi de cadavre în Doneţk

Eveniment 19 Iulie 2014 / 00:00 2143 accesări

Se aşterne cenuşa tăcerii peste tragedia în care au murit 298 de persoane nevinovate? Reacţiile internaţionale, identice, fade, penibile, au dansat un menuet diplomatic de aplaudat într-un roman, şi nu într-o situaţie atât de gravă care a decupat din realitate episoade incredibile, în care bucăţi de cadavre cădeau din cer. „Apăreau oameni direct din nori”, spune un martor ocular. În mijlocul acestui genocid, preşedintele Ucrainei şi cel al Rusiei jucau pase cu vina, preşedintele SUA alături de alţi oficiali emiteau condoleanţe pe bandă rulantă, separatiştii pro-ruşi se mândreau că, în ultimele două zile, au doborât două avioane, iar ucrainenii nu mai pridideau să trimită comunicate de presă în care să se disculpe şi să arate cu degetul. Poate vă întrebaţi unde anume, în toată această letargie de tip balcanic (doar că implică întreg mapamondul), este Europa, cu celebrii săi lideri, cu toate organismele cu multe iniţiale, cu programele şi declaraţiile sforăitoare? De teama unei decizii, l-au scos la înaintare pe nu ştiu ce comisar, care s-a „arătat şocat”. Şi cam atât. Sigur că vineri au curs analizele de politică externă privind situaţia din Doneţk, care de care mai serioase şi mai impunătoare, semnate de nume mari, toate televiziunile s-au ocupat îndeaproape de subiect, s-au indignat analiştii militari de toate genurile şi... cam atât. Din cer ploua cu bucăţi de cadavre nevinovate în Doneţk, iar 298 de familii nu au acum nici măcar ce să îngroape. De aici ar trebui să pornească „analiza” marilor nume ale politicii intergalactice şi să caute, măcar pe criterii de bun simţ, vinovaţii, pe care să-i facă să plătească. Ecoul acestei tragedii s-a lovit de porţile adânc zăvorâte ale intereselor marilor puteri şi s-a stins în imaginile cu rudele rămase în viaţă, urlând de durere.

ŞOCANT!!! O înregistrare şocantă a apărut vineri, aparţinând Serviciului ucrainean de securitate (SBU), care a anunţat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatişti care discută despre doborârea avionului malaezian, relatează publicaţia „Kyiv Post“. "Apelul a fost iniţiat de către Igor Bezler, la ora locală 4.40 (aceeași în România), la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informaţii despre doborârea avionului", a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko. Bezler ar fi afirmat că avionul malaezian a fost doborât de echipa insurgenţilor "Minera".

Gheranin întreabă "unde sunt piloţii (insurgenţi)?".

Bezler răspunde că aceştia "s-au deplasat la locul accidentului să fotografieze avionul. Este foarte mult fum", a adăugat el, potrivit unei înregistrări audio publicate de SBU.

"Când a avut loc accidentul?", întreabă Gheranin.

"În urmă cu treizeci de minute", răspunde Bezler.

Într-o altă discuţie telefonică, ce are loc între doi insurgenţi numiţi "maior" şi "grec", aceștia descriu locul accidentului, pe care, între timp, îl inspectaseră.

Grecul: "Cazacii de la punctul de control Cernukino au doborât avionul. Este o aeronavă civilă. "

Maiorul: "Erau mulți oameni la bord? "

Grecul: "Foarte mulți! Rămășițele au ajuns până în curți. Sunt părți din interiorul navei, fotolii și corpuri omenești."

Maiorul: "Armament este?"

Grecul: "Nimic. Doar haine, medicamente, prosoape, hârtie igienică."

Cei care cer informații despre aeronavă, dar și cei care dau raportul par a fi surprinși de faptul că avionul este civil. Însăși întrebarea despre existența armanentului la bord poate însemna că aceștia au crezut că aparatul de zbor era militar și aparținea Ucrainei.

Maiorul: "Acte sunt?"

Grecul: "Da, ale unui student din Indonezia. De la Universitatea Thompson."

Maiorul: „La televizor au spus că pare să fie un avion cargo An-26 ucrainean. În schimb, are logo-ul Malaysia Airlines. Ce căuta deasupra Ucrainei?“

Grecul: „Cred că parașutau spioni. Ce naiba căutau pe aici? Nu știu că aici e război?“.

Insurgenții au contestat autenticitatea înregistrărilor telefonice interceptate de Serviciul ucrainean de Securitate și spun că acestea sunt încă un exemplu de propagandă antirusă.

"Aici nu e absolut nimic (util). Arme nu sunt, doar lucruri ale civililor: prosoape, hârtie igienică...", afirmă "maiorul", adăugând că "avionul a fost doborât de oamenii lui Cernuhin, de aceşti cazaci stabiliţi în (localitatea) Cernuhino".

"Da, domnule maior", confirmă "grecul".

Dacă această interceptare se dovedeşte a fi veridică, repercusiunile ar trebui să fie imense. Probabil că nu se va întâmpla, în continuare, nimic. A, ba da. Cică Rusia ar fi fost sancţionată de UE...

Pe de altă parte, Rusia este cea care pare că vine în întâmpinarea disperării civililor olandezi, belgieni, australieni, malaezieni, indonezieni etc. care şi-au pierdut rudele în teribila tragedie. Potrivit Russia Today (RT), Rusia cere de urgenţă să se formeze o echipă imparţială de experţi investigatori, care să analizeze, într-o anchetă deschisă, accidentul. „Din punctul nostru de vedere, este absolut necesară investigarea nu doar a prăbuşirii avionului, ci şi a felului în care autorităţile din aviaţia ucraineană şi-au îndeplinit obligaţiile de serviciu”, a declarat, potrivit RT, ambasadorul rus la ONU, Vitaly Churkin. Contextul în care ambasadorul face această afirmaţie este acela conturat de Malaysia Airlines, care, într-un comunicat de vineri, a arătat că controlorii de trafic ucraineni au ordonat piloţilor să coboare Boeing-ul cu 500 m când au intrat în spaţiul aerian al Ucrainei. În comunicat se mai arată că Boeing-ul ar fi trebuit să zboare la 10.660 m altitudine, dar a fost coborât, la ordinul controlorilor de trafic, la 10.058 m. Churkin a mai declarat că asigurarea condiţiilor de securitate pentru o aeronavă civilă este în întregime responsabilitatea statului pe care aceasta îl survolează. Potrivit RT, radarul bateriilor Buk ucrainene era operaţional când avionul malaezian a fost doborât.

MAE anunţă că pe lista pasagerilor avionului se află şi numele unui român cu dublă cetăţenie. Tânărul era student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. El a copilărit în Canada şi revenise în ţara natală pentru a studia medicina. El călătorea cu o tânără care, se pare, era cetăţean german şi studentă tot la Medicină în Cluj-Napoca. Cei doi se îndreptau spre conferinţa medicală internaţională din Melbourne, pe tema SIDA.

Potrivit informaţiilor oficiale, 173 dintre cei 298 de pasageri erau olandezi, 44 malaezieni, 27 australieni, 12 indonezieni, nouă britanici, patru belgieni, patru germani, trei filipinezi, un canadian și un american. Naţionalitatea altor 20 de pasageri nu este deocamdată cunoscută. Aproximativ 100 dintre pasageri erau specialişti în domeniul SIDA. Între alţii, familii care plecau în vacanţă, inclusiv un cuplu de florari, restauratori celebri şi un senator au murit în urma prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina. Şi purtătorul de cuvânt al OMS, Glenn Thomas, se afla la bordul avionului prăbuşit.

REACŢII INTERNAŢIONALE Experţi din cadrul serviciilor americane de informaţii apreciază că avionul a fost doborât de o rachetă Buk a cărei origine rămâne nesigură deocamdată. Atât această catastrofă aeriană care a provocat moartea celor 298 de persoane de la bordul avionului, cât şi consecinţele ei vor fi dezbătute abia marţi de miniştrii de Externe ai statelor UE. Comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, a anunțat, vineri, activarea celulei de criză a UE în domeniul aviației. ”Fac apel la toți cei interesați să participe și să fie gata să facă tot ce pot pentru a ajuta în această sarcină esențială”, a arătat Kallas. ”Cel mai negru scenariu a devenit realitate, s-a petrecut unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Olandei. Întreaga ţară este şocată de acest eveniment dramatic”, a declarat premierul Olandei, Mark Rutte. Cancelarul german şi premierul britanic au cerut o anchetă independentă pentru a se stabili cine este responsabil de producerea tragediei. În acest timp, Ucraina şi alte state arată cu degetul către Rusia, care, în opinia lor, poartă vina morală pentru tragedie. ”Toţi trebuie traşi la răspundere şi judecați la Haga. Mă refer la toţi cei care îi susţin pe aceşti terorişti, inclusiv Federaţia Rusă”, a afirmat premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk. ”Ideea că Rusia poate susţine cumva că nu a avut nimic de-a face cu asta pentru că s-a petrecut în spaţiul aerian al Ucrainei, sincer, nu stă în picioare”, a replicat Tony Abbot, premierul Australiei. Un comunicat venit vineri de la Vatican arată că Papa Francisc se roagă pentru victimele tragediei din Ucraina și a îndemnat din nou la pace în această țară.

La București, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat vineri că doborârea avionului prăbușit în Ucraina reprezintă o crimă împotriva umanității, arătând că, dacă se va dovedi implicarea Federației Ruse, sancțiunile împotriva acestei țări ar trebui înăsprite.

”OAMENI CĂZÂND DIN CER” Locuitorii dintr-un sat ucrainean aflat în zona în care s-a prăbuşit zborul MH17 afirmă că au crezut iniţial că localitatea este bombardată, dar, după ce au ieşit din case, au văzut fragmente de avion prăbușindu-se peste locuinţe şi... oameni căzând din cer, relatează BBC News online. Unul dintre locuitori, Nikolai, a declarat pentru Reuters: ”Era cam ora locală 17.00. Se auzea un huruit foarte puternic de avion, după care a avut loc un fel de explozie ori o bubuitură, iar după aceea au început să bucăţi de cadavre din cer. Apăreau oameni direct din nori. Apoi a apărut şi fuselajul avionului şi a căzut acolo, la 50 de metri de aici”.

ANCHETĂ COMPROMISĂ Consiliul de Securitate ONU solicită iniţierea unei investigaţii internaţionale independente în cazul avionului de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei, evidențiind necesitatea ca toate părţile să aibă acces imediat la locul prăbuşirii, pentru obţinerea datelor necesare în anchetă. Membrii Consiliului de Securitate ONU au păstrat un moment de reculegere în memoria celor 298 de victime ale accidentului aviatic. Experţi din cadrul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţiei Federale pentru Securitatea Transporturilor (NTSB) din SUA vor participa cu rol consultativ la ancheta privind prăbuşirea avionului Malaysia Airlines. Anchetatorii vor fi nevoiţi să înfrunte ostilitatea regională pentru a avea acces la epava avionului. Deocamdată, nu se ştie când vor începe experţii să analizeze epava avionului. Oficialii din Malaezia au solicitat o anchetă internaţională independentă privind catastrofa din Ucraina.

Ancheta este deja compromisă, comentează un analist de la ”Washington Post”. În circumstanţe normale, primii care sosesc la locul prăbuşirii unui avion sunt profesionişti care delimitează zona, filmează toate detaliile, examinează şi trimit spre analiză părţi ale epavei aeronavei. După prăbuşirea avionului MH17 al companiei Malaysia Airlines, joi, primii care au sosit la locul tragediei au fost câţiva mineri, anchetatori amatori, localnici dotaţi cu camere de luat vederi sau copii. Unii stropeau cu apă peste tot, alţii făceau fotografii şi filmuleţe pe care le puneau pe YouTube. Faptul că toate detaliile legate de accident fac obiectul disputei între părţile aflate în conflict în estul Ucrainei va îngreuna şi mai mult elucidarea circumstanţelor tragediei. Pe fondul revendicărilor, dezminţirilor şi dezinformării, nu se poate şti sigur nici unde se află cutiile negre ale avionului, care ar fi fost de folos în anchetă. Deocamdată se crede că acestea au ajuns deja la Moscova, deși, oficial, Moscova nu le vrea.

ATAC SÂNGEROS Peste 20 de persoane au fost ucise vineri în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, într-un atac masiv cu rachete. Forţele ucrainene au lansat o amplă operaţiune armată în regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.



12