Din „culisele” Mişcării Legionare în Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Sine ira et studio”

Din „culisele” Mişcării Legionare în Dobrogea

Cultură 24 Ianuarie 2013 / 00:00 1325 accesări

De mult aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” nu s-a mai dovedit neîncăpătoare pentru un eveniment editorial, mai ales într-o perioadă în care cuvântul păstrat între copertele unei cărţi nu mai suscită interes. Unul dintre motivele „hiperaglomerării” culturale l-a constituit, fără urmă de tăgadă, tomul lansat: „Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1932-1940 în documente”, carte semnată de dr. Puiu Dumitru Bordeiu - numele autorului poate fi un alt motiv. Moderatoarea întâlnirii a fost bibliograful dr. Corina Apostoleanu, care a apreciat, din perspectiva filologului, modul de organizare al cărţii, efortul de documentare al autorului, precum şi cel de elaborare a Indexului, care completează volumul de aproximativ 520 de pagini.

„DACĂ AŞ FI ÎNTR-UN JURIU, AŞ PREMIA ACEASTĂ CARTE” Prof. univ. dr. Marian Cojoc a apreciat că cel de-al doilea volum semnat de Puiu Bordeiu, rod al unei cercetări minuţioase de arhivă - inclusiv în arhivele Serviciului Român de Informaţii -, se caracterizează prin „masivitate, dar şi prin consistenţa ideatică”. „Mişcarea de rezistenţă (n.r. - din perioada comunistă) între spaţiul dintre Dunăre şi Mare a fost întemeiată, trebuie să recunoaştem, pe rădăcinile Mişcării Legionare interbelice”, a mai spus prof. Cojoc. La rândul său, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a apreciat, printre altele, faptul că autorul „nu s-a limitat să aşeze în ordine cronologică nişte documente”, subliniind că volumul lui Puiu Bordeiu este o ediţie critică, pentru că „fiecare nume care apare în carte este explicat, cu note de subsol, cu date care ajută foarte mult cititorul”. „Dacă aş fi într-un juriu, eu aş premia această carte”, a conchis profesorul dr. Ciorbea.

Cartea-document poate fi considerată o continuare a lucrării de doctorat - publicată de Puiu Bordeiu, în 2003, cu titlul „Mişcarea Legionară în Dobrogea anilor 1933-1941”. „Sunt pasionat de acest subiect din facultate. M-a frapat această perioadă critică din istoria României, Mişcarea Legionară fiind o organizaţie considerată multă vreme radicală de dreaptă implicată într-o sumedenie de evenimente majore, acte de violenţă, asasinate, dar şi cu elemente mai pozitive. Citind, studiind, dorinţa de aprofundare a fost ceva firesc”, a justificat Puiu Bordeiu interesul pentru subiectul abordat în cele două volume, care vor avea şi o continuare, care va aduce în discuţie perioada 4 septembrie 1940-23 august 1944.



12