CÂND OMUL NU ARE CE FACE... Scena politică este ca un vulcan pe cale să erupă. Nici nu ştii la ce să te aştepţi zi de zi. De parcă nu era suficientă frământarea din USL, a ieşit şi marinarul de la Cotroceni cu declaraţii halucinante. El a susţinut că Guvernul funcţionează cu măsuri care deja încalcă Constituţia, în condiţiile în care trei miniştri au demisionat, iar premierul, care „deţine“ „Monitorul Oficial“, nu publică revocarea acestora. Ca atare, l-a ameninţat pe premier cu plângerea penală. În ce priveşte revizuirea Constituţiei, Băsescu nu s-a putut abţine să nu acuze că, la cât de neprofesioniste sunt, textele ar fi putut fi scrise şi de „nişte băieţi care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de etnobotanice“. În ce priveşte frământările din alianţă, Băsescu a spus că „cei din USL sunt condamnaţi să rămână împreună“, menţionând că liberalul Antonescu va pierde şefia partidului în 30 de zile dacă iese din Guvern şi că liberalul a înţeles că nu va fi candidatul USL la Preşedinţie. Pe aceeaşi arie a cântat şi Elena Udrea, care le transmite liberalilor că au alt mandat acum: acela de a-şi schimba preşedintele de partid.
UNA E SĂ VREI, ALTA SĂ ŞI AI După ce a ieşit de la o şedinţă a liderilor USD, Victor Ponta a arătat că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne sau vicepremier şi ministru de Finanţe. Întrebat de jurnalişti ce părere are despre propunerea premierului, Crin Antonescu a declarat că şeful Guvernului nu este în situaţia să aşeze cum doreşte propunerile de miniştri PNL. În opinia lui, există două variante: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern. A urmat şedinţa liderilor USL, care s-au întâlnit pentru a decide dacă se va schimba structura guvernului şi în ce mod. Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, le-a transmis celor doi lideri ai USL că Uniunea trebuie păstrată şi afirmă că a propus liderului liberalilor „o soluţie de compromis“ - PNL şi PSD să aibă câte un prim-vicepremier, în timp ce UNPR şi PC, câte un vicepremier. Discuţiile s-au soldat, însă, cu un alt eşec.
ÎNCĂ UN EŞEC După o oră de negocieri, premierul Ponta a ieşit singur la declaraţii: ”Încă nu ne-am înţeles”. El a arătat că, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o soluţie privind restructurarea guvernului, vor mai exista întâlniri între părţi pentru a se ajunge la o înţelegere. La rândul său, Antonescu a susţinut că Ponta este cel care trebuia să ia o decizie, pentru că liberalii nu fac alte propuneri. El spune că, în cazul în care premierul va propune miniştri interimari din partea USD pe portofoliile lăsate libere de PNL, înseamnă că prim-ministrul doreşte să construiască alt guvern, care nu este al USL. Liderul PNL a fost întrebat dacă este încălcat protocolul USL prin constituirea USD de către PSD, PC şi UNPR: „Da... sigur că încalcă. E articolul 9, cred, care arată că membrii acestei coaliţii nu pot forma alte alianţe, fie ele şi electorale, câtă vreme sunt membri ai USL“. Dar asta nu a fost tot. Antonescu a spus că Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea sunt demisionari şi nu vor mai activa în guvern. Ponta a confirmat că cei doi şi-au depus demisiile, dar nu le-a înregistrat oficial, drept pentru care l-a invitat pe Băsescu să facă 70 de plângeri penale. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a concluzionat: „Băsescu este cel mai mare factor de instabilitate din România”. Încheiem cu propunerea senatorului PNL Sorin Ilieşiu de schimbare din funcţia de preşedinte al PNL a lui Crin Antonescu, susţinându-l pentru această poziţie pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care să fie candidat la prezidenţiale sau candidat pentru funcţia de premier din partea USL.