Un eveniment editorial special s-a desfășurat, ieri, sub egida Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR): lansarea volumului „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”. Semnat de o evreică de origine română, etnomuzicologul Ghizela Sulițeanu (1920-2006), volumul a apărut, anul trecut, în condiții grafice deosebite la editura clujeană Kriterion, cu sprijinul UDTTMR și al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.
Manifestarea culturală s-a bucurat de un real succes, aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” fiind plină de cei interesați de acest eveniment, printre aceștia aflându-se președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin-Lucian Ionescu. Printre invitați s-au aflat și deputatul Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Irina Cajal, și Elena Diatcu, redactor la Editura Kriterion.
„Este o mare bucurie să fiu aici, să cunosc o comunitate care merită tot respectul. Efortul Ghizelei Sulițeanu de a se apropia de folclorul dvs., cu o ardoare și o pricepere extraordinare, merită toată prețuirea”, a spus deputatul Aurel Vainer.
DE LA CÂNTECE DE LEAGĂN LA CÂNTECE DE RĂZBOI Materialul folcloric cuprins în volumul „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni” - cântece agrare și de sărbătoare, cântece de leagăn, de nuntă, de joc, cântece funebre, cântece de război, dar și cântece clasice - a fost cules între anii 1953 și 1958, de prin localitățile Dobrogei.
„În buna credință a conducerii UDTTMR de valorificare a moștenirii culturale, prezentăm publicului tătar lucrarea „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni”, realizată, acum mai bine de cinci decenii, de distinsul cercetător, etnomuzicolog Ghizela Sulițeanu (1920-2006). Cercetarea de atunci poartă și azi pecetea noutății, a bogăției și frumuseții folclorului tătar, reprezintă un element al identității muzicale a unui neam - cel tătar - viteaz, muncitor, harnic, loial statului român, care ne găzduiește prin voia destinului istoric”, a scris, în prefața cărții, președintele Comisiei de Cultură a UDTTMR, prof. univ. dr. Nuredin Ibram.
„O PAGINĂ DE ISTORIE MUZICALĂ ȘI CULTURĂ TRADIȚIONALĂ” „Autoarea reînvie pagini din folclorul muzical al tătarilor crimeeni și al tătarilor nogai, multe aduse din fosta Uniune Sovietică. (...) Lucrarea „Din folclorul muzical al tătarilor dobrogeni” a etnomuzicologului Ghizela Sulițeanu, o lucrare despre memoria colectivă a tătarilor, este o pagină de istorie muzicală și cultură tradițională”, a mai subliniat prof. dr. Nuredin Ibram.
Moderatorul întâlnirii culturale a fost președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, la eveniment fiind prezenți și deputatul Varol Amet și muftiul Muurat Iusuf.