Din nou buline roşii pe clădirile cu risc seismic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Din nou buline roşii pe clădirile cu risc seismic

Administrație 24 Ianuarie 2007 / 00:00 737 accesări

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut ieri autorităţilor locale să refuze eliberarea autorizaţiilor de construcţie în zone inundabile, să combată efectele calamităţilor şi să aplice corect Legea voluntariatului, pentru a-i implica pe cetăţeni în aceste acţiuni. El a solicitat autorităţilor locale să combată tăierile ilegale de păduri, care favorizează apariţia zonelor inundabile, să îi convingă pe sinistraţi să se implice în acţiunile de intervenţie împotriva calamităţilor şi să comunice transparent cu media. "Nu putem sta în faţa puhoaielor, ci trebuie să acţionăm, pentru că nici 2007 nu se anunţă un an liniştit", a spus Tăriceanu, la prezentarea bilanţului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. El a mai afirmat că imobilele cu risc seismic ridicat trebuie să fie marcate din nou , "cu toate consecinţele pe piaţa imobiliară", astfel încît cetăţenii să fie clar avertizaţi despre posibilele efecte ale unui cutremur. El a subliniat că Executivul se confruntă în continuare cu dificultăţi în relaţia cu cetăţenii care nu au "responsabilitatea necesară" pentru a înţelege necesitatea consolidării imobilelor cu risc seismic ridicat şi a susţinut necesitatea marcării acestor clădiri. Tăriceanu a spus că este dificil ca un seism să fie anunţat preventiv în timp util şi a arătat că autorităţile trebuie să dispună de o bază materială proprie pentru intervenţii în astfel de cazuri. "Trebuie să existe o bază materială de intervenţie proprie şi una la care să se poată apela prin intermediul agenţilor economici privaţi", a afirmat premierul. El a cerut ca modul de organizare a intervenţiilor în caz de cutremur să fie reglementat prin proceduri şi instrucţiuni clare, bazate pe experienţele seismelor anterioare şi pe metodele aplicate în alte ţări cu astfel de probleme tectonice, precum Italia şi Japonia.

Preţurile de pe piaţa imobiliară ar putea scădea cu pînă la 10%

Conform ultimelor evaluări prezentate în luna noiembrie 2006, pe lista clădirilor care trebuie consolidate se află aprox. 3.000 de imobile, dintre care 600 sînt încadrate în clasa I de risc seismic. Surse din Guvern au declarat în luna noiembrie, că fondurile necesare pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sînt estimate la 13 miliarde euro, din care 350 milioane euro trebuie cheltuite pentru lucrări de primă urgenţă pentru reabilitarea structurii de rezistenţă şi refacerea instalaţiilor. Sumele au fost calculate pentru soluţii de tip minimal, existînd posibilitatea ca nivelul costurilor să fie majorat în funcţie de gradul de avarie, înălţimea clădirilor şi necesităţile de intervenţie pentru reabilitarea imobilelor. Conform legii, lucrările de proiectare şi execuţie a operaţiunilor de consolidare pentru locuinţele aparţinînd persoanelor fizice sînt finanţate integral de la buget, iar proprietarii sînt obligaţi să restituie în rate lunare egale eşalonate, fără dobîndă, pe 25 de ani, contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare. Persoanele cu venituri medii nete lunare pe membru de familie sub cîştigul salarial mediu net pe economie sînt scutite de plată. Experţii tehnici au avertizat Guvernul că lucrările de reducere a riscului seismic al clădirilor existente trebuie considerate ca fiind de interes naţional, deoarece un potenţial cutremur de tipul celui înregistrat în 1977 sau 1940 ar putea produce pierderi mai mari, din cauza deteriorării în timp şi majorării numărului de imobile grav afectate de seisme.

Reintroducerea sistemului de marcare cu bulină roşie a blocurilor cu risc seismic ridicat ar putea determina o scădere cu pînă la 10% a chiriilor pentru locuinţe din aceste imobile şi, simultan, o creştere similară a tarifelor pentru spaţiile din clădirile învecinate, afirmă specialiştii imobiliari. "Măsura ar putea avea un efect psihologic, prin scăderea chiriilor cu maximum 10% faţă de nivelul actual. Potenţialii chiriaşi, văzînd bulina roşie, ar putea evita acele blocuri şi se vor orienta către clădirile învecinate, mai sigure în cazul unui cutremur", a declarat ieri directorul general al unei agenţii imobiliare. Marcarea imobilelor nu va avea însă efect asupra preţurilor de vînzare, deoarece potenţialii cumpărători consultă atent lista clădirilor cu grad seismic ridicat înaintea unei tranzacţii şi se informează din timp asupra riscurilor, afirmă sursa citată. Preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare, Sorin Gabriel Zamfir, consideră că posibila scădere a chiriilor îi va determina pe proprietari să accepte mai repede lucrările de consolidare a clădirii. El a arătat, de altfel, că blocurile vechi sînt căutate de chiriaşi, avînd în vedere zonele centrale ale oraşelor în care sînt, de regulă, amplasate.



12