Din nou controale la frontierele interne din Schengen?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În dezbatere

Din nou controale la frontierele interne din Schengen?

Externe 13 Mai 2011 / 00:00 623 accesări

Miniştrii de Interne din UE s-au reunit, ieri, la Bruxelles, pentru a discuta despre proiectele de reformă a spaţiului Schengen şi în special despre posibilitatea restabilirii temporare a controalelor la frontierele naţionale. Confruntată cu presiunea mişcărilor migratorii dinpre nordul Africii dar şi cu influenţa tot mai mare a partidelor populiste şi xenofobe, UE discută despre măsuri de sporire a securităţii, inclusiv despre oportunitatea reintroducerii vizelor sau condiţionării ajutorului extern. Sesizată de Franţa, CE a făcut, săptămâna trecută, o serie de propuneri în întâmpinarea unor carenţe constatate la graniţele externe, în special în sudul UE. Miniştrii de Interne din UE au avut, ieri o reunine specială, pentru a discuta aceste propuneri şi modalităţile de a limita migraţia din ţările arabe confruntate cu revoluţii.

Germania a anunţat miercuri că se împotriveşte introducerii controalelor la graniţele interne din Schengen. ”Nu vom accepta în nicio împrejurare măsuri care să limiteze în vreun fel libertatea de mişcare din Schengen”, a declarat ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich. El a spus că Germania nu este de acord ca fiecare să facă ce vrea când e vorba de controalele la frontieră. Ministrul a declarat că actualele reguli sunt prea vagi, permiţând unor ţări precum Franţa să interpreteze, după bunul plac, termenul de siguranţă publică şi posibilitatea de a reintroduce controalele la frontieră. Parisul a început de curând să reintroducă verificările la frontieră, pentru a-i împiedica pe imigranţii tunisieni să ajungă din Italia în Franţa. De altfel şi CE a subliniat că este nevoie de precizarea clară a condiţiilor în care pot fi reintroduse controalele la frontieră şi, în orice caz, măsurile ar fi temporare, dar a accentuat, pe de altă parte, că aceasta este o decizie politică, ce ţine de Consiliu. Friedrich a insistat că securitatea la graniţe rămâne o competenţă naţională, chiar dacă UE ar fi implicată în stabilirea regulilor în care ar putea fi reintroduse, temporar şi foarte limitat, controalele la frontiere.

În ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ministrul german a declarat că ar fi mai uşor de acceptat aderarea lor, dacă ar fi introdusă o clauză privind suspendarea temporară a unei ţări din spaţiul de liberă circulaţie, în cazul în care nu reuşeşte să-şi securizeze graniţele. Diplomaţii de la Bruxelles spun că acest argument ar avea sens, iar cele două procese, reforma Schengen şi aderarea României şi Bulgariei, ar trebui corelate. Între timp, în discuţia generală despre Schengen a mai apărut o problemă. Guvernul minoritar de centru-dreapta de la Copenhaga a anunţat, miercuri, un acord politic pentru restabilirea punctelor vamale la graniţele cu Germania şi Suedia, pentru a depista mai uşor maşinile furate şi bunurile contrafăcute. Acordul este parte a unei înţelegeri mai ample, care include reduceri bugetare şi creşterea vârstei de pensionare, pentru care Guvernul minoritar are nevoie de voturile Partidului Popular Danez, de extremă-dreapta, susţinător al reintroducerii controalelor la frontieră. Un diplomat danez a declarat că totul va fi în acord cu reglementările Schengen şi aceste controale vor consta în verificări aleatorii, nefiind vorba de un control al paşapoartelor. Va fi consolidată, de asemenea, prezenţa poliţiei în zona de graniţă. De altfel, ieri, ministrul danez al Integrării, Soeren Pind, a precizat că Danemarca a luat măsurile la graniţe pentru a lupta împotriva criminalităţii şi nu are intenţia de a restabili controlul asupra persoanelor şi paşapoartelor.

Taguri articol


12