Dina Cocea, înmormîntată cu onoruri militare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dina Cocea, înmormîntată cu onoruri militare

Cultură 31 Octombrie 2008 / 00:00 889 accesări

Cîteva zeci de admiratori, membri ai familiei, colegi şi prieteni, printre care s-au numărat Ion Iliescu, Gheorghe Dinică şi Ion Caramitru, i-au adus un ultim omagiu actriţei Dina Cocea, al cărei trup neînsufleţit a fost depus, joi dimineaţă, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB). Sicriul cu trupul neînsufleţit al marii artiste a fost depus în foaierul Sălii Mari a TNB, pe un piedestal înconjurat de aproximativ zece coroane de flori. Un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a actriţei, după care sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei a părăsit Teatrul Naţional, în jurul orei 14.30, în aplauzele celor prezenţi. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu Dinei Cocea s-au numărat actorii Mihai Dinvale, Irina Petrescu, Marin Moraru, Ion Lucian şi directorul adjunct al TNB, Ilinca Tomoroveanu. „Noi, la teatru, învăţăm că tragedia se termină, întotdeauna, cu un sentiment de înălţare\", a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, în cadrul unui discurs ţinut după slujba religioasă oficiată în memoria Dinei Cocea. „Tragedia de care vorbesc este plecarea dintre noi a unei foarte mari personalităţi, care acoperă o existenţă artistică de neimaginat\", a precizat acesta. „Două secole se îngemănează într-o fiinţă cu atît de mare expertiză umană (...). Dina Cocea acoperă momentele dramatice ale devenirii României\", a spus Caramitru, subliniind că actriţa, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut curajul de a înfiinţa un teatru, numit Teatrul Nostru. „A fost o femeie extrem de eficientă şi extrem de liniştită (...). Dina era mentorul meu. Dina m-a învăţat foarte multe lucruri şi m-a ajutat fără să se plîngă\", a spus regizoarea Sanda Manu. „A fost, în primul rînd, o aristocrată, şi din naştere şi din har. (...) A fost de toate şi a avut talentul fericirii\", a adăugat Manu. „E o zi tristă. Dina Cocea a schimbat rostul vieţii mele. Eram funcţionar la poştă şi Dina Cocea m-a invitat să fiu studentul ei\", a declarat, emoţionat, actorul Gheorghe Dinică. „Dina Cocea este un simbol al teatrului românesc. (...). Teatrul românesc are un patrimoniu foarte mare. Teatrul nostru s-a sprijinit pe mari personalităţi\", a spus Ion Iliescu.

Sicriul cu trupul actriţei a fost transportat la Cimitirul Bellu, unde a avut loc îmormîntarea cu onoruri militare. Dina Cocea a primit, în 2002, Ordinul Naţional „Steaua României\" în grad de cavaler. Marea actriţă a murit în noaptea de luni spre marţi, în urma unui stop cardiac, la vîrsta de 96 de ani.

În cei aproape 70 de ani de activitate, Dina Cocea a demonstrat că este nu numai o actriţă de mare talent, dar şi un bun director de instituţii teatrale, o personalitate cu o cultură deosebită, un publicist de succes, un pedagog şi unul dintre oamenii care au ajutat la modernizarea teatrului românesc. Fiică a scriitorului N. D. Cocea şi a actriţei Alice Cocea, la rîndul ei fiică a lui Constantin Mille şi soră a lui Tantzy Cocea, Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar a cochetat şi cu apariţiile pe marile ecrane, debutînd, în 1939, în filmul „O noapte de pomină\" şi continuînd cu producţii precum „Neamul Şoimăreştilor\", „Ştefan cel Mare\", „Cantemir\" şi „Iancu Jianu\". Dacă rolurile în filme au fost puţine, în jur de zece, Dina Cocea a jucat în peste o sută de spectacole de teatru, teatru radiofonic şi teatru pentru televiziune. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat mari actori, precum Toni Bulandra, George Vraca şi Fory Etterle. Între anii 1941 şi 1949, a fost director la Teatrul Nostru, o companie înfiinţată de ea, şi la Studioul Teatrului Nostru, după care, în perioada 1952 - 1962, a fost Decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Începînd cu 1956, Dina Cocea a reprezentat România la congrese internaţionale şi manifestări organizate de ONU şi UNESCO, iar între 1979 şi 1989, a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. Ca pedagog, printre succesele Dinei Cocea se numără artişti precum Sanda Manu, Valeriu Moisescu, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Dumitru Dinulescu, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru. Din 2001, Dina Cocea a fost Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică i-a acordat actriţei Dina Cocea titlul de Doctor Honoris Causa.

Taguri articol


12