Constănţenii pasionaţi de istorie şi cultură care, preţ de aproximativ două ore, au renunţat la tihna... casnică a unei zile de sărbătoare au avut parte, sâmbătă, de o seară culturală specială. Ei s-au întâlnit, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), cu două descendente - mamă şi fiică - ale „dinastiei” constănţene de edili interbelici şi au admirat expoziţia celei de-a treia femei din familia Grigorescu.
„SUNT FOARTE MUNCITOARE, BRE!” Cele două protagoniste ale evenimentului editiorial, Sanda Budiş şi fiica sa, Sandra Pralong, au lansat, la MINAC, două cărţi din care răzbate, în primul rând, dragostea pentru România. Primul volum, „Fata tatei, mama fetei - Istoria unei vieţi între România şi Elveţia”, prezintă povestea vieţii Sandei Budiş, în vârstă de 86 de ani, refugiată politic în Elveţia, în 1972. Sanda Budiş este fiica pictoriţei Florica Grigorescu-Budiş, al cărei frate, Horia Grigorescu, a fost ales de două ori primar şi o dată prefect în perioada interbelică. Autoarea, a cărei carte a fost prezentată de prozatorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, a ţinut să spună răspicat, ca o concluzie a întregii sale vieţi: „Sunt un om obişnuit, nu am calităţi speciale, dar sunt foarte muncitoare, bre!”.
„REALITATEA ÎNCEPE ÎN GÂND” Cea de-a doua carte lansată la Constanţa, „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, este coordonată de Sandra Pralong (fiica Sandei Budiş şi nepoata Florica Grigorescu-Budiş). „Vă rog să aveţi încredere în voi, să vă cunoaşteţi mai bine şi, citind cartea „Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România”, să vedeţi cât de minunaţi suntem. Avem şi defecte, evident. Cred că trebuie să ne cunoaştem mai bine, să ne iubim mai mult şi să ne aducem aminte că realitatea începe în gând”, a spus Sandra Pralong. De aceea, în loc de concluzie, ea a citat din memorie un proverb budist, motto-ul cărţii sale: „Ai grijă ce gândeşti, pentru că gândurile tale devin cuvinte, ai grijă la ce spui, deoarece cuvintele tale devin fapte. Ai grijă la ce faci, pentru că faptele tale devin obiceiuri, ai grijă la obiceiurile tale, pentru că obiceiurile tale îţi devin caracter şi ai grijă la caracterul tău, pentru că el îţi devine destin”.
Expoziţia retrospectivă a Floricăi Grigorescu-Budiş (1898-1975), prezentată de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, care a oferit şi date inedite din arhive despre familia Grigorescu, va rămâne deschisă în aula „Adrian Rădulescu” până pe 1 august.