„Dineu cu proşti”, arta de a râde sănătos

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regal al bunei dispoziţii

„Dineu cu proşti”, arta de a râde sănătos

Cultură 08 Iunie 2011 / 00:00 473 accesări

Spumos şi uşor ca o ploaie de vară, în arşita problemelor cotidiene, cu un umor savuros şi note tragico-comice, spectacolul „Dineu cu proşti”, de Francis Veber, a înregistrat, luni seară, un nou succes la Constanţa: s-a jucat, pentru a treia oară în acest an, cu sala plină. Încurajator a fost numărul mare al tinerilor care, profitând de oferta specială „doi pe un bilet”, au dat spus „da” unei seri la teatru. Numele actorilor de pe afiş, Horaţiu Mălăele, Şerban Ionescu, Alexandru Bindea şi Alexandru Georgescu, i-au convins şi pe cei mai vârstnici dintre spectatori, care au căutat răcoare şi binefaceri spirituale în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor.

„E un dineu care pe mine mă amuză”, spune unul dintre personajele piesei, chiar iniţiatorul celebrului „Dineu cu proşti”, Pierre, interpretat cu un farmec special de Şerban Ionescu. De aceeaşi părere a fost şi publicul, care a râs pe săturate pe durata întregului spectacol. Ca un neîntrecut comedian, înzestrat cu harul de a-i amuza... inteligent pe ceilalţi, în ciuda aerului de intangibil pe care îl afişează în afara scenei, Horaţiu Mălăele a dat tonul bunei dispoziţii la superlativ, pentru ca de la „dineu” nimeni să nu plece fără un zâmbet larg pe buze. Răsturnările spectaculoase de situaţie, încurcăturile pe care le cauzează personajul său bine intenţionat, confirmând zicala „Iadul e pavat cu intenţii bune”, au făcut din „Dineu cu proşti”, sub bagheta regizorală a directorului Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, un regal al bunei dispoziţii. Hohotele de râs care au acompaniat replicile actorilor au constituit parcă un laitmotiv al savuroasei piese a lui Francis Veber.

Autografe, fotografii şi... pălării. La succesul reprezentaţiei şi-au adus contribuţia şi ceilalţi actori care au desăvărşit distribuţia acestei piese, alertă şi bine construită: Medeea Marinescu - amanta Marlene, Alexandru Bindea - venalul agent de la Fisc, Cheval, constănţeanca Costina Ciuciulică - soţia lui Pierre, Dorin Andone - prietenul Leblanc, dar şi Alexandru Georgescu - Archambaud.

La finalul spectacolului, publicul s-a ridicat în picioare să aplaude, iar din „program” nu a lipsit deja consacratul „zbor al pălăriei” lui Mălăele în public. Cei care au vrut să aibă o amintire de la acest spectacol, al treilea la Constanţa, în acest an, au mers în culise pentru a primi autografe de la „vedeta” serii, Horaţiu Mălăele şi au făcut fotografii cu maestrul bunei dispoziţii. Întrebat despre ce le mai pregăteşte spectatorilor, Horaţiu Mălăele a răspuns scurt şi la obiect: „Toulouse Lautrec la Chantal”.



12