Dineu de stat complet american pentru Hu Jintao

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dineu de stat complet american pentru Hu Jintao

Monden 21 Ianuarie 2011 / 00:00 264 accesări

Casa Albă a oferit, miercuri seară, un dineu oficial complet american, în onoarea preşedintelui chinez, Hu Jintao, având în meniu homar din Maine, într-un decor reprezentând un omagiu adus naturalistului Audubon, pe muzică jazz interpretată de Herbie Hancock. Dezvăluind decorul şi meniul acestui eveniment în cadrul vizitei de stat a liderului chinez la Washington, preşedinţia americană a anunţat că au fost invitate 225 de persoane, un număr mai mic în comparaţie cu dineurile precedente, oraganizate în 2009, în onoarea Indiei şi în 2010, în onoarea Mexicului. Pentru dineurile anterioare, au fost instalate corturi pe peluza de sud a reşedinţei prezidenţiale.

La cererea delegaţiei chineze, Casa Albă a organizat această seară complet americană. Nu s-a optat pentru amestecuri, celebrate în cazul evenimentelor precedente, atât în cazul decorurilor, cât şi în privinţa fuziunii specialităţilor americane şi străine. Primul fel de mâncare, clasic, a constat într-o salată de pere cu brânză de capră şi nuci. A urmat homar fiert, o specialitate din Maine, cu garnitură de morcovi şi ciuperci, stropit cu vin alb, un chardonnay de pe râul Rusia din nordul Californiei. După un sorbet de lămâie, urmau tradiţionalele coaste de vită cu cartofi, ceapă şi spanac-cremă, însoţite de cabernet din Valea Columbia din Oregon. În finalul meniului, invitaţii urmau să deguste specialitatea naţională americană, plăcintă cu mere şi îngheţată de vanilie. Atmosfera muzicală a fost asigurată de interpretul de jazz de talie mondială Herbie Hancock, cântăreaţa Dee Dee Bridgewater şi pianistul chinez Lang Lang. Pentru realizarea decorurilor, Casa Albă a anunţat că s-a inspirat după penajul păsării naţionale chineze, fazanul, în stilul ilustraţiilor naturalistului franco-american de la începutul secolului al XIX-lea Jean-Jacques Audubon. Dineul a început la ora locală 19.35 şi a fost urmat de o recepţie în East Room, sala de protocol a preşedinţiei, unde Barack Obama şi Hu Jintao au susţinut, miercuri la prânz, o conferinţă de presă comună.

Invitaţii au fost instalaţi în trei saloane de la parterul reşedinţei. Casa Albă a utilizat serviciul de porţelan din perioada Clinton (1993-2001) şi argintăriile familiei Reagan (1981-1989) şi familiei Truman (1945-1953). Foştii preşedinţi democraţi Jimmy Carter şi Bill Clinton, în timpul mandatelor cărora au fost organizate precedentele vizite de stat ale liderilor chinezi, şi anume Deng Xiaoping, în 1979 şi Jiang Zemin, în 1997, au fost invitaţi la eveniment, dar şi artizanul apropierii americane de China lui Mao, în timpul mandatului lui Richard Nixon, fostul secretar de Stat Henry Kissinger. Au fost invitate şi celebrităţi, între care actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, patinatoarea Michelle Kwan şi violoncelistul Yo Yo Ma, dar şi cântăreaţa Barbra Streisand, editorialistul publicaţiei ”The New York Times” Thomas Friedman şi redactorul-şef al revistei ”Vogue”, Anna Wintour.

China a anunţat, deja, în prima zi a vizitei de stat a preşedintelui Hu Jintao că va autoriza grădina zoologică din Washington să păstreze doi dintre urşii săi panda cu cinci ani mai mult decât era prevăzut iniţial. Un acord între cele două ţări a fost semnat, ieri, permiţând grădinii zoologice din Washington să-i păstreze pe Mei Xiang şi Tian Tian până în 2015 şi nu doar până la sfârşitul acestui an, cum era prevăzut iniţial. Mei Xiang şi Tian Tian au sosit în SUA în 2000, pentru o perioadă de zece ani, după care urmau să se întoarcă în China. Dar americanii sunt foarte ataşaţi de cuplul de urşi, mai ales după ce Mei Xiang a fătat, în 2005, un pui care a primit numele Tai Shan. Potrivit termenilor acordurilor de împrumut de panda, pe care China la încheie în mod regulat, urşii panda fătaţi în timpul sejurului părinţilor lor în străinătate sunt proprietatea Republicii Populare şi trebuie daţi înapoi Chinei. Plecarea lui Tai Shan a fost amânată de două ori, înainte ca acesta să ajungă în China, în luna februarie.

Taguri articol


12