Dinozaurii au dispărut pentru că le lua prea mult pentru a se naşte?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Dinozaurii au dispărut pentru că le lua prea mult pentru a se naşte?

Ştiință 03 Ianuarie 2017 / 16:34 3491 accesări

Unii pui de dinozaur aveau nevoie de trei până la șase luni pentru a ecloza, conform unui anunț făcut luni de oamenii de știință care au studiat dinți ai unor embrioni fosilizați aparținând acestor animale preistorice, informează Xinhua. Datorită faptului că păsările sunt dinozauri vii, cercetătorii au crezut multă vreme că perioada de incubație în cazul acestor animale preistorice era similară, respectiv între 11 și 85 de zile. Comparativ, ouăle reptilelor au nevoie în mod obișnuit de o perioadă de două ori mai mare - câteva săptămâni sau luni.

Studiul recent, publicat în jurnalul american "Proceedings" al Academiei Naționale de Științe, demonstrează că, în ciuda presupunerilor anterioare, durata de incubație în cazul dinozaurilor este mai degrabă asemănătoare cu cea a reptilelor decât a păsărilor. "Una dintre cele mai mari necunoscute în privința dinozaurilor se referă la embriologia acestora - practic nu se cunoaște nimic", explică într-un comunicat Gregory Erickson, profesor la Universitatea de Stat din Florida. "Ouăle lor incubau încet, precum cele ale verilor lor, reptilele - crocodilii și șopârlele? Sau rapid, așa ca în cazul dinozaurilor vii - păsările?", mai scrie acesta. În cadrul recentei cercetări, echipa de oameni de știință a studiat dinți fosilizați aparținând a doi embrioni bine conservați de dinozauri din ordinul Ornithischia, cu un spectru larg de dimensiuni. Unul dintre aceștia este Protoceratops, un dinozaur de dimensiunea unui porc, găsit în Asia, ale cărui ouă erau destul de mici - circa 194 de grame -, iar celălalt este Hypacrosaurus, un animal preistoric foarte mare, asemănător unui ornitorinc, ale cărui rămășițe au fost descoperite în Alberta, Canada, ouăle sale cântărind peste patru kilograme.

În urma scanării maxilarelor embrionice cu ajutorul tomografiei computerizate și a altor analize efectuate la microscop, cercetătorii au aflat că embrionii de Protoceratops aveau circa trei luni când au murit, iar cei de Hypacrosaurus aveau aproximativ șase luni. Oamenii de știință au precizat că rezultatele ar putea fi diferite dacă s-ar putea analiza mai mulți dinozauri cu aspect de pasăre, precum Velociraptorul, însă până acum au fost descoperite foarte puține fosile de embrioni de dinozaur.

În studiu se menționează că perioada lungă de incubație expunea ouăle de dinozaur și pe părinții acestora la prădători, foamete și fenomene periculoase. În plus, dezvoltarea embrionară lentă i-ar fi pus pe dinozauri în dezavantaj față de alte specii care au reușit să supraviețuiască fenomenului ce a condus la extincția din urmă cu 65 de milioane de ani, mai arată sursa citată.

Taguri articol


12