Începând de joi, diplomaţii americani nu mai au dreptul de a-şi vărsa o găleată de apă în cap, provocare extinsă la nivel mondial, graţie internetului, şi care urmăreşte să strângă donaţii pentru o asociaţie umanitară.
„Ice Bucket Challenge“, devenit un fenomen mondial graţie reţelelor de socializare, constă în vărsarea unei găleţi cu apă în cap sau o donaţie, deseori amândouă, către asociaţia ALS, care luptă împotriva bolii Charcot - cunoscută şi sub numele de boala Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o maladie neurodegenerativă. Numeroase celebrităţi, de la fostul preşedinte George W. Bush până la cântăreţul Justin Bieber şi fondatorul Microsoft Bill Gates, au acceptat provocarea pentru această cauză. Dar Departamentul de Stat american a emis o telegramă internă care le interzice diplomaţilor de rang înalt să participe la... provocarea găleţii cu gheaţă, a declarat, joi, purtătoarea de cuvânt a departamentului, Marie Harf. ”Normele etice ale Guvernului federal ne împiedică să ne folosim de funcţiile publice, ca acelea de ambasador, pentru beneficii private, chiar dacă este vorba despre o cauză nobilă precum aceasta”, a argumentat ea. Harf a declarat totuşi că speră ca asociaţia ALS să reuşească în această cauză evident foarte importantă.
EXCES DE ZEL Patru pompieri din comitatul Taylor, statul american Kentucky, au fost răniţi, dintre care doi grav, joi, în timp ce ajutau studenţi să participe la „Ice Bucket Challenge“. Pompierii, aflaţi în nacela vehiculului lor, au fost atinşi de un arc electric provenind de la o linie de înaltă tensiune aflată în apropierea campusului Universităţii din Campbellsville, au anunţat autorităţile din oraş. Pompierii ajutau o fanfară universitară să participe la provocare pe un teren de sport al universităţii. Doi pompieri au fost răniţi grav, iar ceilalţi doi au putut să coboare din nacelă, după care au fost spitalizaţi. Preşedintele universităţii, Michael Carter, a spus că se roagă pentru pompierii răniţi, într-un mesaj postat pe contul de Twitter @campbellsvilleU. Niciun student nu a fost rănit, a precizat el.
Joi, asociaţia a salutat strângerea a 41,8 milioane de dolari din donaţii, în perioada 29 iulie - 21 august, faţă de 2,1 milioane de dolari anul trecut, în aceeaşi perioadă.