Direcţiile de asistenţă socială din ţară, la control!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După neregulile din Prahova

Direcţiile de asistenţă socială din ţară, la control!

Social 18 Mai 2013 / 00:00 456 accesări

Ministerul Muncii va face \"un control fulger\" la toate direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, fiind verificată activitatea privind evaluarea persoanelor cu handicap, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, după ce a prezentat neregulile descoperite la DGASPC Prahova. Ministrul a anunţat totodată că vor urma controale de fond şi reformarea sistemului de asistenţă socială. \"După controlul fulger, vom face controale de fond în toată ţara, în care vom analiza modul de încadrare şi criteriile de evaluare. Trebuie să modificăm sistemul de evaluare, trebuie să facem un program de instruire cu toţi salariaţii din domeniu şi trebuie să avem un sistem informatic pentru a putea depista fraudarea sistemului\", a declarat ministrul Muncii. Câmpeanu a precizat că încă de anul trecut se lucrează la punerea la punct a sistemului informatic, în prezent existând corespondenţă cu bazele de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Casei Naţionale de Pensii Publice, Agenţiei Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale sistemului Revisal. \"Ultima verigă va fi primăria. Acest sistem informatic îmi va permite să ştiu dacă un beneficiar ia indemnizaţie de şomaj sau dacă deţine casă sau terenuri. Doar în 2012 au fost descoperite 94.000 de dosare incorecte, iar economia făcută la bugetul de stat a fost de 100.000.000 de euro\", a mai spus Câmpeanu.

AVEM LEGISLAŢIE, DAR NU AVEM SPECIALIŞTI SĂ O ÎNŢELEAGĂ O altă disfuncţionalitate constă în faptul că legislaţia specifică a dezvoltat rolul şi atribuţiile structurilor implicate, însă personalul implicat în evaluare nu a beneficiat de programe de instruire, de informaţii şi de exemple de bună practică. Ministrul a mai spus că un alt aspect care urmează să fie corectat se referă la faptul că există două sisteme de evaluare care creează confuzii şi suprapuneri, accentuează birocraţia şi fac posibile eroarea umană şi fraudarea, ceea ce a generat supraîncărcarea activităţii de evaluare, iar persoanele cu invaliditate şi cele cu dizabilităţi nu beneficiază de servicii sociale similare de îngrijire, recuperare şi integrare. \"Vrem ca o persoană să vină o singură dată la evaluare, în faţa unei singure comisii de evaluare. Ne dorim un punct unic de adresabilitate pentru evaluare\", a mai spus ministrul Mariana Câmpeanu, adăugând că, în loc să reînfiinţeze Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, lucru care ar însemna crearea unor departemente, cum ar fi economic sau de resurse umane, preferă să crească numărul de specialişti.

Legea cadru a asistenţei sociale prevede că în domeniul persoanei cu handicap trebuia elaborată legislaţia secundară până la sfârşitul anului 2011, însă acest lucru nu a fost realizat nici până în prezent. Câmpeanu a motivat acest aspect, spunând că nu-şi mai avea rostul în contextul în care Ministerul Muncii doreşte reformarea întregului sistem

Secretarul de stat responsabil de asistenţă socială, Codrin Scutaru, a avertizat toate structurile judeţene cu atribuţii în domeniul persoanei cu handicap că ministerul va manifesta toleranţă zero faţă de membrii comisiilor care nu respectă prevederile legale. \"Există zeci, sute de cazuri similare cu cele din Prahova. (...) Sunt foarte mulţumit de cum a reacţionat echipa din minister şi cer şi colegilor din direcţiile generale de asistenţă generală şi protecţia copilului din judeţe să aibă o reacţie la fel de fermă. Îi anunţ că avem toleranţă zero faţă de cei care nu respectă prevederile legale\", a spus Scutaru.



12