Director în DJST, trimis în judecată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Director în DJST, trimis în judecată

Justiție 10 August 2018 / 17:57 1098 accesări

Un director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) a fost trimis în judecată, în stare de libertate de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova. Inculpata se numeşte Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina, la data comiterii faptelor director executiv în cadrul DJST Mehedinți, în prezent consilier parlamentar, şi a fost trimisă în judecată „pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) şi (3) din Legea 500/2002 (depășirea cheltuielilor aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv)”, potrivit unui comunicat al DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010-2012, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina în calitate de director executiv al D.J.S.T. Mehedinți, a reziliat în mod abuziv un contract, iar apoi a încheiat, cu diverse societăți comerciale, alte 12 contracte de presări servicii, în mod abuziv, prin încălcarea prevederilor legale, producând un prejudiciu total DJST Mehedinți în cuantum de 242.197 lei.

Respectivele contracte au fost încheiate de inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina fără implicarea funcționarilor responsabili din cadrul Compartimentulului Achiziții Publice – Patrimoniu – Investiții – Administrativ, selectarea firmelor, negocierea clauzelor contractuale și perfectarea contractelor fiind făcute de exclusiv de inculpată.

Totodată, cercetările efectuate au relevat încălcări ale legislaţiei în vigoare, atât în privinţa modalităţii de atribuire a contractelor de achiziţii publice cât şi în privinţa derulării acestora şi ordonanţării la plată a angajamentelor legale asumate.

În perioada 2011-2012, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina în aceeași calitate menționată anterior, cu ocazia derulării contractelor de asistență juridică încheiate cu un cabinet de avocatură, a angajat și utilizat creditele bugetare pe baza unor angajamente legale care depășeau limita prevederilor legale aprobate, cu suma totală de 18.200 lei.

Deși încheierea celor două contracte de asistență juridică cu un cabinet de avocatură era justificată în condițiile în care, în perioada respectivă, D.J.S.T. Mehedinți nu avea compartiment juridic și nici angajați cu atribuții în acest domeniu, inculpata Vlăsceanu-Țuțurigă Geanina a achitat serviciile de consultanță depășind plafonul aprobat pentru astfel de cheltuieli”.

Potrivit sursei citate, „prejudiciul cauzat prin încălcarea prevederilor legale este în valoare totală de 260.397 lei, sumă cu care D.J.S.T. Mehedinți a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui bun imobil ce aparține inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Taguri articol


12