Fostul director general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), Cătălin Ionescu, şi fostul director economic al aceleiaşi instituţii, Iustina Cornel, alături de fostul director tehnic şi 10 administratori de firme, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, pentru abuz în serviciu, în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave, şi luare de mită, în formă continuată. De asemenea, în faţa judecătorilor vor ajunge şi Nelu Teodor, Lucreţia Furnigă, Decebal Buciu, Gheorghe Bodnăraş, Eugen Laurenţiu Marinescu, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurenţiu Duran, Constantin Tiţian Filip, Ştefan Dumitru şi Cornel Cosmulescu, administratori ai unor societăţi comerciale, la data faptelor, pentru infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
SCURT ISTORIC Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cătălin Ionescu, în calitate de director general al ONB, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi coordonatorul compartimentelor funcţionale din cadrul instituţiei, în conivenţă cu Iustina Cornel şi Teodor Visalom, în mai multe rânduri şi-au exercitat cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu ce le reveneau în legătură cu încheierea, derularea, modificarea contractelor de achiziţie publică atribuite de instituţia publică unde îşi desfăşurau activitatea firmele administrate de ceilalţi inculpaţi. Procurorii susţin că cele trei persoane cu funcţii de conducere în cadrul ONB, cu încălcarea dispoziţiilor legale, nu au supus achiziţiile aprobării Consiliului Administrativ, nu au analizat oportunitatea, respectiv nu au determinat valoarea estimată pentru fiecare achiziţie şi nu au dispus constituirea comisiilor de evaluare a ofertelor, "împrejurări care au condus la inexistența unor selecții de oferte reale în condiții de concurență, prețurile fiind stabilite și supraevaluate de beneficiarii contractelor".
Conform anchetatorilor, Cătălin Ionescu, Iustina Cornel şi Teodor Visalom au semnat contractele de achiziții respective, fără a efectua o verificare a modalității de încheiere, în condițiile în care lucrările erau supraevaluate, au semnat acte adiționale la unele contracte prin care a fost mărită valoarea inițială a acestora, fără a exista niciun temei care să justifice această majorare, și au aprobat plățile pentru contractele respective, în condițiile în care cunoșteau că valoarea lucrărilor contractate era supraevaluată și lucrările nu au fost recepționate. "În această modalitate a fost cauzat Operei Naționale București un prejudiciu în sumă de 3.344.438,44 lei, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial pentru ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale", se arată în rechizitoriul procurorilor.
Procurorii mai susţin că, în aceeaşi perioadă, Iustina Cornel, în calitate de director economic al Operei Naționale București, a pretins şi primit de la Bogdan Mihail Barbu, Lucreția Furnigă și Nelu Teodoru procente cuprinse între 10% şi 20% din valoarea unor facturi plătite de instituţie, respectiv din valoarea unor contracte de execuţie lucrări. "În acelaşi scop, inculpata a pretins inculpaţilor Furnigă Lucreția și Teodoru Nelu să-i achiziționeze o ambarcațiune model VIPER 203, în regim de leasing, și a primit suma de 123.537,6 lei, remisă sub forma de rate succesive. În total, inculpata Cornel Iustina a pretins și primit, în modalităţile mai sus amintite, suma de 320.238.14 lei", se mai arată în documentul citat. Procurorii DNA au dispus măsuri asigurătorii asupra unor imobile ce aparțin inculpaților Teodor Visalom, Iustina Cornel, Eugen Laurențiu Marinescu, Gheorghe Bodnăraș, Bogdan Mihail Barbu, Mihail Laurențiu Duran, Lucreția Furnigă, Cornel Cosmulescu, Decebal Buciu, Ștefan Dumitru, Constantin Tițian Filip.
ONB s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.536.463 de lei. Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.