Lovitură de teatru, ieri, în Parlamentul României. Toate partidele (cu excepţia PD, bineînţeles!) au decis, prin vot, în cadrul Birourilor Permanente ale celor două Camere că Radu Timofte şi Gheorghe Fulga conduc, în continuare, Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE) pînă cînd Parlamentul îi va elibera din funcţie. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu a explicat că, potrivit Constituţiei, numai Legislativul are această calitate, aşa că la sfîrşitul lunii august va fi convocată o sesiune extraordinară. Timp de trei ore, conducerile cele două Camere şi liderii partidelor au analizat situaţia creată cu cele două demisii şi faptul că ambele sînt semnate de şeful statului. Izolat de decizia majorităţii, PD a susţinut că acţiunea Parlamentului este ilegală. Rezoluţia parlamentarilor însă a fost foarte clară: eliberarea din funcţie a şefilor serviilor secrete este, ca şi numirea acestora, atributul exclusiv al Parlamentului! Preşedintele Senatului a subliniat, după şedinţă, că directorii SRI şi SIE nu-şi pot părăsi posturile pînă la eliberarea din funcţie de către Parlament, în şedinţă comună. În consecinţă, Văcăroiu a mai precizat că, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, îi va trimite o scrisoare preşedintelui Băsescu, în care se va solicita ca, în conformitate cu legea, să trimită o adresă prin care să se propună Parlamentului eliberarea din funcţie a celor doi directori ai SRI şi SIE şi numirea altor persoane în aceste posturi. „Pe această bază, Comisia comună SRI şi Comisia SIE au primit sarcina ca, pînă în 20 august, să elibereze rapoartele necesare. În baza acestora, ne prezentăm în plenul celor două Camere, imediat după 20 august şi se va derula votul secret pentru eliberarea şi numirea şefilor SRI şi SIE”, a mai precizat şeful Senatului. Întrebat despre eventualitatea ca Parlamentul să nu aprobe cele două demisii, Văcăroiu a susţinut că Timofte şi Fulga vor rămîne în funcţie, dacă aceasta va fi voinţa Parlamentului. Supărat, liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu a apreciat că Birourile Permanente se situează “total în afara legii” prin hotărîrile luate şi nici „nu au competenţa de a vota în legătură cu menţinerea în funcţie a celor doi directori”.
La rîndul său, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că "lucrurile sînt clare: în primul rînd, demisiile, din punct de vedere procedural, nu sînt valabile. Este clar că procedura de demitere şi de demisie trebuie făcută prin intermediul Parlamentului”. El a menţionat că toate partidele, cu excepţia PD-ului, au solicitat constituirea unei comisii de anchetă pentru a se afla adevărul în cazul Hayssam şi a vorbit şi despre „maniera impardonabilă” prin care preşedintele şantajează Parlamentul: „Nu are nici un drept să condiţioneze numirea de noi şefi de servicii de adoptarea legilor siguranţei naţionale şi, dacă va continua să rămînă pe această gravă eroare constituţională, Parlamentul va fi chemat să îi arate care este locul său, conform Constituţiei”. Întrebat despre ce va face Parlamentul în privinţa acţiunilor şefului statului, el a precizat că va trebui să fie sesizată Curtea Constituţională, vorbind chiar despre posibilitatea ca acesta „să fie suspendat, la limită”.
Preşedinţia: Parlamentul, obligat să-i elibereze din funcţie pe şefii SRI şi SIE
În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă cu privire la decizia Parlamentului prin care se cere repunerea în funcţie a celor doi directori SRI şi SIE. Preşedinţia susţine că Parlamentul este obligat să-i elibereze din funcţie, în 30 de zile, pe cei doi şefi demisionari ai SIE şi SRI, că şeful statului nu poate face nominalizări în această perioadă, iar legile celor două servicii nu prevăd un termen în care Preşedintele este obligat să facă noi numiri. Preşedinţia invocă, în comunicat, art. 79 din Codul muncii, conform căruia "demisia este un act unilateral de voinţă, al celui care, printr-o notificare scrisă, comunică încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz de cel mult 30 de zile de la data demisiei". Comunicatul precizează că, în următoarele 30 de zile, "Parlamentul este obligat să elibereze din funcţie, ca urmare a demisiei, pe cei doi şefi ai SRI şi SIE numai dacă aceştia, în mod expres, nu doresc să revină asupra cererilor de demisie". Potrivit aceluiaşi document, în ceea ce priveşte propunerile de numire a noilor şefi de servicii, preşedintele nu poate face nominalizări, înainte de eliberarea din funcţie a actualilor directori demisionari de către Parlament, în plenul Camerelor reunite. Pe de altă parte, Preşedinţia precizează că legile de funcţionare ale SIE şi SRI nu prevăd, în mod expres, instituţia unde pot fi depuse demisiile şefilor celor două instituţii, acestea fiind prezentate şefului statului, întrucît Parlamentul se afla în vacanţă, iar preşedintele le-a trimis imediat Legislativului. Conform comunicatului, Băsescu a semnat pe cele două cereri de demisie, pentru că "a dorit ca Parlamentul să cunoască punctul său de vedere".