Ziua Mondială a Mediului Înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în 1972, pentru a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm privind Mediul, care s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie 1972, reunind reprezentanţi din 113 naţiuni. În fiecare an, la 5 iunie, locuitori din peste 100 de ţări, printre care şi România, aniversează Ziua Mondială a Mediului Înconjurător.
În acest context, ministrul Mediului, Attila Korodi, a atras atenţia asupra riscurilor poluării, a efectelor urbanizării, industrializării şi utilizării excesive a resurselor naturale. Dincolo de declaraţiile corecte făcute de demnitar, merită să ne aplecăm asupra punctelor importante subliniate de directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, care a vorbit despre „Impactul fenomenelor meteorologice extreme asupra mediului“ şi despre „Strategia Dunării”. „Plouă foarte mult, ciudat, plouă diferit, dar la asta se mai adaugă ceva, dacă mor oameni din cauza unui pârâu“, a spus Sandu, atrăgând atenţia asupra responsabilităţii educării tuturor în ceea ce priveşte protejarea propriei vieţi prin amenajarea albiilor apelor ori reamplasarea perdelelor de protecţie împotriva viscolului. Referindu-se la „Strategia Dunării”, directorul ANM a afirmat că, deşi aceasta este „importantă şi foarte bună“, ea nu prevede un aspect extrem de important, poate printre cele mai importante din această strategie: debitele fluviului la intrarea în fiecare ţară. „Atât timp cât în „Strategia Dunării“ nu se găseşte o soluţie pentru ca debitele la intrarea în fiecare ţară să fie comunicate sau, eventual, să se facă un proiect pentru ca aceia care răspund de această strategie să aibă asigurat accesul la informaţii de la toate serviciile meteorologice de-a lungul fluviului privind nivelurile acestuia, vorbim degeaba de Strategia Dunării“, a mai spus Sandu, subliniind că, în acest caz, trebuie să fie luată „o decizie politică“. Acad. Cristian Hera, vicepreşedinte al Academiei Române, a rememorat cei 42 de ani scurşi de la conferinţa de la Stockholm privind Mediul, desfăşurată în iunie 1972, şi a trecut în revistă evoluţiile în domeniu până în prezent. El a îndemnat la folosirea raţională a resurselor globale, pledând pentru o economie sustenabilă, bazată pe resurse durabile, pe linia concepţiei celebrului analist de mediu Lester R. Brown, membru de onoare al Academiei Române.
Din partea Comisiei Europene ne vine, de Ziua Mediului, o veste mai puţin plăcută: CE atenţionează Guvernul că alocarea bugetară propusă în Acordul de Parteneriat pentru banii UE 2014-2020 reflectă în continuare dezechilibre, fapt ce reprezintă o sursă de îngrijorare: „Alocarea propusă pentru mediu în cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională şi în cadrul Fondului de Coeziune a fost redusă şi mai mult comparativ cu propunerea iniţială, slăbind şi mai mult capacitatea României de implementare a infrastructurilor cerute de acquis. Alocarea trebuie justificată în mod adecvat, potrivit cu importanţa provocărilor avute în vedere, nevoilor de finanţare respective şi aferentei posibile finanţări complementare“.