Filmul „Restul e tăcere“, de Nae Caranfil, a primit cele mai multe trofee, nouă, inclusiv cele pentru cel mai bun lungmetraj şi cel mai bun scenariu, la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfăşurat, luni seară, la Bucureşti. Astfel, pelicula care a fost propunerea României la Oscar, la categoria „cel mai bun film într-o altă limbă decît engleza“, a fost distins cu premiile pentru: Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun scenariu - Nae Caranfil, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Ioana Bulcă, Cel mai bun sunet - Gelu Costache, Florin Tăbăcaru, Ştefan Crişan şi Brian Riordan, Cel mai bun montaj - Dan Nanoveanu, Cea mai bună imagine - Marius Panduru, Cea mai bună muzică originală - Laurent Couson, Cea mai bună scenografie - Călin Papură, Ruxandra Ionică şi Cele mai bune costume - Doina Levintza.
Din cele nouă distincţii, Premiul pentru Cel mai bun montaj al Galei Gopo i-a revenit lui Dan Nanoveanu, în prezent director artistic al Neptun TV. „Pentru mine, acest premiu înseamnă foarte mult, deoarece sistemul de premiere al Premiilor Gopo s-a inspirat de la sistemul Oscarurilor. Nu este un premiu acordat de o asociaţie sau de o grupă de artişti, ci este un premiu acordat de toţi cei din industria cinematografică, adică 400 de oameni. Şi în condiţiile în care 95 % din voturile pentru montaj au fost pentru mine şi acest 95% reprezintă 380 de oameni din industria cinematografică, de pregătire, vîrstă şi calităţi diferite, este extraordinar“, a mărturisit Dan Nanoveanu. Directorul artistic al Neptun TV, Dan Nanoveanu, a adăugat: „Pentru mine este o foarte mare bucurie. Mi-am dorit... omuleţul foarte tare, mă bucur că îl am şi că am făcut un film ca acesta“. Despre „Restul e tăcere”, lungmetrajul care a primit nouă premii, fiind nominalizat de 14 ori, Dan Nanoveanu a precizat: „Filmul este tratat într-o manieră clasică, hollywoodiană, de superproducţie, cu imagini şi costume superbe, muzică divină, regie nemaipomenită, scenariu extraordinar“.
Superproducţia i-a avut în rolurile principale, alături de Marius Florea Vizante, pe Ovidiu Niculescu, Mirela Zeţa, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biriş, Petru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnaş, cu participarea extraordinară a actriţei Ioana Bulcă, în rolul Aristizzei Romanescu.
Actorul Marin Moraru, distins cu premiul pentru întreaga carieră
Nominalizat la 11 categorii, lungmetrajul „Boogie“, de Radu Muntean, a obţinut patru premii Gopo, la categoriile principale de interpretare - Dragoş Bucur şi Anamaria Marinca, la care se adaugă şi Cel mai bun actor în rol secundar - Mimi Brănescu, dar şi la cea pentru cel mai bun regizor. Premiul pentru Cel mai bun machiaj le-a revenit Ioanei Ioniţă şi Danei Roşeanu pentru „Nunta mută“. „Podul de flori“ de Thomas Ciulei a fost desemnat Cel mai bun documentar, iar „Alexandra“ de Radu Jude, Cel mai bun scurtmetraj. George Dorobanţu („Elevator“) a primit premiul „Tînără speranţă“.
Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box office în anul 2008 a fost primit de „Supravieţuitorul“, de Sergiu Nicolaescu, cu 25.706 de bilete vîndute. Cel mai bun film european a fost numit „În slujba regelui Angliei“, de Jiri Menzel.
Totodată, în cadrul galei au fost acordate şi premii speciale după cum urmează: Premiul special Romanian Society of Cinematographers obţinut de Vivi Drăgan Vasile - „Nunta mută“, un alt premiu fiindu-i acordat inginerului de sunet Andrei Pap. Premiul special pentru întreaga activitate i-a revenit regizoarei Elisabeta Bostan, iar premiul pentru întreaga carieră a fost oferit actorului Marin Moraru.
Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Gala urmează modelul marilor gale europene de gen, precum Premiile BAFTA (Marea Britanie), Premiile Cesar (Franţa), Premiile Goya (Spania). Trofeele Gopo au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu.