Directorul Liceului „Lucian Blaga“, cu predare în limba română, de la Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituţiei au fost reţinuţi ieri de securitatea transnistreană în zona satului Parcani, în apropiere de Tiraspol. Adjunctul directorului liceului, Raisa Pădurean, a declarat că cei trei sunt reţinuţi pentru contrabandă. Conducerea ţării a fost informată despre această reţinere, a declarat Octavian Mahu, un ofiţer de presă de la Biroul pentru Reintegrare, precizând că de caz se ocupă delegaţia moldoveană la Comisia Unificată pentru Control. ”La rugămintea profesorilor, cei trei au mers după salarii. Acum sunt învinuiţi că fac contrabandă pe teritoriul transnistrean. Telefoanele lor sunt bruiate”, a declarat Pădurean. Liceul „Lucian Blaga“ este una dintre cele opt instituţii de învăţământ în limba română din regiunea transnistreană. Ministerul moldovean al Educaţiei a confirmat informaţia cu privire la reţinerea angajaţilor liceului. Conturile liceului au fost deblocate săptămâna trecută, după ce au fost blocate la mijlocul lui ianuarie. La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de angajaţii procuraturii transnistrene. Autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului ca... instrument de confruntare politică. Recent, grupurile de lucru de la Chişinău şi Tiraspol în domeniul educaţiei au ajuns la un acord cu privire la verificarea situaţiei şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.
AJUTOR RUSESC Rusia a alocat Transnistriei un ajutor financiar umanitar de 26 milioane de dolari, prin intermediul organizaţiei Integrarea Euroasiatică, banii urmând să fie folosiţi, printre altele, pentru cumpărarea de troleibuze şi construirea unei uzine de beton în regiune. Directorul organizaţiei ruse Integrarea Euroasiatică, Alexandr Argunov, a anunţat acordarea ajutorului într-o întâlnire cu membrii Sovietului Suprem de la Tiraspol. De asemenea, în cadrul întrevederii s-a discutat despre posibilitatea ca Rusia să susţină financiar casele de cultură din mediul rural şi obiectivele sportive din Transnistria. În cadrul ajutorului umanitar oferit regiunii separatiste prin intermediul organizaţiei Integrarea Euroasiatică, Rusia a alocat în 2013 peste 91,2 milioane de dolari pentru Tiraspol. Proiectul este realizat la iniţiativa vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care, de asemenea, este reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria.
În acelaşi timp, Rusia continuă dialogul cu R. Moldova privind soluţionarea conflictului transnistrean. Astfel, reprezentantul special al Rusiei pentru reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, a avut discuţii la Chişinău cu vicepremierul Eugen Carpov. Oficialii au discutat ultimele evoluţii şi perspectivele procesului de reglementare în contextul pregătirilor pentru prima rundă de negocieri în formatul 5+2 din acest an, care va avea loc la 27-28 februarie, la Viena. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, şi problema şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.