Reprezentanţii sindicatelor din Compania Naţională Administraţia Porturilor Constanţa (CNAPMC) s-au întâlnit, vineri, la Bucureşti, cu cei de la Ministerul Transporturilor cărora le-au pus pe masă lista lor de revendicări. „Am solicitat în mod expres demisia sau demiterea directorului Aurelian Popa. Cei de la Minister ne-au asigurat că se vor implica şi vor analiza cele expuse de noi. Nu ne-au oferit niciun răspuns clar. Urmează ca, săptămâna viitoare, să avem o nouă întâlnire”, a declarat liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) Constanţa, Petre Costel. Între timp, pichetările din faţa sediului CNAPMC continuă, iar listele de nemulţumiri cresc de la o zi la alta. Acum, alături de Aurelian Popa, sindicaliştii vor cu orice preţ să scape şi de acoliţii lui, de cei care le-au făcut cel mai mare rău ascultând ordinele „patronului”. Aşadar, în vizorul lor au intrat Maria Murgiu, de la contabilitate, juristul Pepi Tănase şi contabilul şef Mihaela Vasile. „Pepi Tănase este omul care a făcut un studiu de caz cu privire la concediul medical. Din ordinul Mihaelei Vasile, concediul medical trebuie recuperat. Concediul de odihnă se dă în funcţie de timpul efectiv lucrat într-un an. Dacă, la începutul anului, omul îşi ia concediu şi banii pe concediu iar, spre finele anului, se îmbolnăveşte şi intră în concediu medical, i se cer înapoi banii primiţi pe concediul de odihnă”, a declarat prim-vicepreşedintele sindicatului CNAPMC, Marian Ştefan. Angajaţii din Port susţin că ştiu cazuri concrete în ceea ce priveşte abuzurile conducerii Companiei. Oamenii au povestit că unul dintre angajaţii CNAPMC, bolnav de cancer, şi-a luat concediu medical pentru a face terapie cu citostatice. Când s-a reîntors la muncă, i s-a pus în vedere că trebuie să restituie banii pe concediul de odihnă, vreo 2.400 lei. De 1 martie, mai susţin protestatarii, CNAPMC a decis „premierea” doamnelor şi domnişoarelor cu câte o sută de lei. „A doua zi, din ordinul acestei doamne Vasile, umblau cu listele prin Companie şi luau banii înapoi celor care fuseseră în concediu de odihnă. Este strigător la cer ce se întâmplă. Se încalcă legile României, se încalcă Constituţia. Acest director ne interzice să ne îmbolnăvim”, a declarat unul dintre sindicalişti. O altă „şmecherie” de a mai reduce din cheltuieli găsită de conducerea CNAPMC a vizat, de data aceasta, recompensele obligatorii pe care fiecare angajat le primeşte în funcţie de posibilităţile financiare ale Companiei. Potrivit sindicaliştilor, recompensele au fost transformate în prime care se dau numai în anumite condiţii şi nu oricărui salariat. „S-a făcut modificarea aceasta care îi loveşte şi pe cei în concediu medical. Ei nu vor primi aceste prime”, a afirmat un alt sindicalist protestatar.
2011, ANUL FATIDIC Sindicaliştii susţin că directorul Aurelian Popa a început să-şi bată joc de ei anul trecut, când l-au dat pentru prima oară în judecată. „Am crezut, atunci, că va înceta. Omul acesta este un sociopat. Trebuie să trăiască printre banane, cu maimuţele”, au spus protestatarii.
INTERESE ENERGETICE? Oamenii susţin că Popa ar avea un interes ascuns: externalizarea sucursalelor pentru a pune mâna pe afacerile cu energie electrică. La ora actuală, CNAPMC este obligată să cumpere cel mai ieftin curent şi nu are voie să pună decât maximum 5% peste preţul de achiziţie. Odată cu liberalizarea preţurilor la energia electrică, susţin oamenii, Popa, în cârdăşie cu pedelistul Mircea Toader, implicat în afaceri cu energie, în Galaţi, ar putea frauda statul cu afacerile lor, iar Portul ar fi „la pământ”. Sindicaliştii susţin că şi angajaţii Companiei îşi doresc plecarea actualului director şi a găştii sale, numai că le este teamă să se manifeste pentru că au primit diverse ameninţări. Oricum, spun surse din interior, luni va fi... circ pentru că vor avea loc controale de la Curtea de Conturi.
ADEVĂRUL DIN SPATELE ZVONULUI? S-ar părea că situaţia din Portul Constanţa este una dintre puţinele în care interesele sindicaliştilor ar putea coincide cu cele politice. Surse din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii susţin că soarta directorului Aurelian Popa este deja pecetluită, acesta urmând să fie destituit, luni, după o şedinţă pe care ministrul de resort, Alexandru Nazare, o va avea cu şeful CNAPMC şi cu viitorul său înlocuitor. Contactată telefonic, o sursă apropiată ministrului Transporturilor a declarat că, deşi nu se află în postura de a confirma demisia directorului Portului Constanţa, mai multe informaţii vor fi oferite la începutul săptămânii viitoare.