Discipolii i-au cântat „La mulți ani!” maestrului George-Emil Crăsnaru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Miercuri, la Universitatea „Ovidius”

Discipolii i-au cântat „La mulți ani!” maestrului George-Emil Crăsnaru

Cultură 05 Octombrie 2016 / 22:24 2182 accesări

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Bas-baritonul George-Emil Crăsnaru

Într-o lume în care tinerii pronunță din ce în ce mai puțin cuvinte precum model intelectual și mentor, să studiezi arta cântului cu un artist de valoarea bas-baritonului George-Emil Crăsnaru este un imens privilegiu. S-au simțit privilegiați și onorați și cei cinci studenți de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța care, timp de o săptămână, au avut bucuria să lucreze intensiv, de dimineața până seara, cu maestrul Crăsnaru, profesor emerit la Facultatea de Muzică „Robert Schumann” din Dusseldorf și Doctor Honoris Causa al instituției gazdă de la Marea Neagră. Cei cinci tineri vrăjiți de lumea operei - cinci deoarece maestrului îi place să lucreze temeinic, în profunzime, cu puțini soliști - au ieșit, miercuri seară, în fața publicului tomitan, susținând un recital, în Aula Magna a Universității „Ovidius”, pentru a-și pune în valoare vocile șlefuite de maestrul George-Emil Crăsnaru.

Sopranele Mirela Paraleu, Ioana Popa și Iulia Stănei, contratenorul Tudor Socolan și tenorul Silviu Vizan, acompaniați la pian de conf. univ. dr. Gabriela Oprea și lect. univ. dr. Andreea Bratu, au încercat să-și țină emoțiile în frâu pe scenă, mai ales că în rândul publicului s-a aflat și maestrul lor, care i-a încurajat la propriu, ajutându-i să depășească momentele dificile.

MAEȘTRII ARTEI VOCALE, MENTORI PENTRU STUDENȚII ȘI PROFESORII DE LA ARTE

„Maeștrii George-Emil Crăsnaru și Vasile Moldoveanu sunt considerați de noi, profesorii de la specializarea Canto, mentori atât ai studenților, cât și ai noștri, pentru că sunt două personalități care au pus umărul la creșterea acestei specializări. Însă maestrul Crăsnaru este primul. În vremuri în care nici măcar nu existam pe firmamentul facultăților de artă, în sensul de interpretare vocală, dânsul, în 2005, a acceptat să vină să facă un prim master class, să vadă „în ce ape ne scăldăm”. De atunci a venit de 10 ori pentru că noi nu l-am lăsat în pace”, a spus în deschiderea concertului prof. univ. dr. Ioan Ardelean.

„George Emil-Crăsnaru este omul care încă pune umărul la formarea propriei mele cariere (...) Nici nu știu cine este mai mare: profesorul sau cântărețul? CV-ul dânsului este imens”, a mai spus profesorul Ioan Ardelean, organizator al acestui eveniment alături de soprana Nicoleta Ardelean, profesor asociat la Universitatea „Ovidius”, specializarea Interpretare muzicală - Canto.

Prima parte a concertului a cuprins arii și lieduri compuse în perioada barocă și clasică, iar cea de-a doua parte a inclus muzică din perioada romantică.

VORBE DE ÎNCURAJARE DE LA UN MAESTRU PENTRU ÎNVĂȚĂCEII SĂI

„Le mulțumesc studenților care s-au prezentat (n.r. - la master class) și și-au dat tot interesul. Să știți că un cântăreț de operă se formează în ani de zile. Noi am lucrat aici o săptămână, o nimica toată. Aceștia vor fi mari artiști”, a spus maestrul Crăsnaru. „Sunteți foarte dotați. Ați făcut unii dintre voi un mare salt în aceste zile. V-ați depășit”, a mai spus marele artist, adresându-se discipolilor săi: Ioana Popa, Mirela Paraleu, Iulia Stănei, Tudor Socolan și Silviu Vizan.

„Ioana, la numai 19 ani, a cântat o Norină (n.r. - rolul principal din opera „Don Pasquale”, de Donizetti) care m-a emoționat. De Mirela nu mai spun: ea este o profesionistă, poți să o angajezi oricând la un teatru. Iulia a făcut un mare salt valoric în aceste șapte zile. Sunt convins că va face o frumoasă carieră. Contratenorul nostru minunat este așa de pasionat... Nu doarme, stă și-ascultă și caută posibilități tehnice să se dezvolte. (...) Să știți că sunt foarte puțini contratenori în lume și mulți forțează. El are un simț deosebit pentru muzică, îi place. Tenorul are mari calități. Este mai la început. Pavarotti nu prea știa note, dar talentul l-a ajutat să fie cine a fost. Nu știu dacă va fi un Pavarotti, dar în orice caz va fi Silviu, un mare tenor, dacă va munci”, a mai spus maestrul Crăsnaru.

ARTIȘTII ȘI PUBLICUL

Acesta a mai spus că a fi cântăreț de operă este o „profesie nobilă, care îți cere efort, sacrificii”. Din acest motiv, s-a adresat și publicului din sală - puțin numeros, din păcate - să vină mai des în sălile de concerte, să-i asculte și să-i încurajeze prin prezența lor și prin aplauze pe tinerii artiști, care cântă din plăcerea de a face artă și de a „spune ceva”. „Ei nu cântă pentru noi. Trebuie să spunem ceva cuiva. Nu putem să ne adresăm numai scaunelor goale. În Germania, Franța, Italia, lumea abia așteaptă să vină la concert și plătește niște sume fabuloase pentru un bilet”, a conchis maestrul care predă arta cântului la Facultatea de Muzică „Robert Schumann” din Dusseldorf.

La finalul concertului, tinerii discipoli, dar și profesorii din Aula Magna i-au cântat „La mulți ani!” maestrului Crăsnaru, cu prilejul celor 75 de ani pe care i-a împlinit nu cu foarte mult timp în urmă. Artistul a primit o diplomă de mulțumire din partea decanului Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Hanțiu-Vitcu, „pentru conducerea celor zece ediții de master class organizate la Facultatea de Arte, specializarea Interpretare muzicală - Canto”, o icoană cu Maica Domnului și Pruncului, înmânată de prof. univ. dr. Ioan Ardelean, și o fotografie de grup din partea studenților săi. „Icoana este o fereastră spre absolut, spre cer. Vă dorim ca Maica Domnului să vă protejeze familia, să vă dăruiască sănătate, putere ca să mai veniți la noi”, a spus prof. univ. dr. Ioan Ardelean.

Citește și:

Povestea unui mare maestru român pe scenele lumii (II)

Povestea unui mare maestru român pe scenele lumii

Maria Slătinaru-Nistor şi George-Emil Crăsnaru, distinşi cu titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius””

Viitorii artiști pregătiți de soprana Nicoleta Ardelean, în recital

Maestrul Vasile Moldoveanu, încântat de discipolii săi tomitani

Maestrul George-Emil Crăsnaru şi soprana Nicoleta Ardelean, în concert

Maestrul Crăsnaru, pe aceeaşi scenă cu colegii şi discipolii tomitani



12