Reprezentanţii mai multor organizaţii naţionale din România - Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociaţia Română AntiSIDA (ARAS), Fundaţia Alături de Voi România (ADV), Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Centrul Român HIV-SIDA (CRHS) - care promovează şi apără drepturile persoanelor seropozitive, îşi exprimă dezacordul cu privire la adoptarea proiectului de lege care prevede pedepse suplimentare pentru transmiterea HIV.
INIŢIATIVA LEGISLATIVĂ CARE PREVEDE CONDAMNĂRI SUPLIMENTARE PENTRU TRANSMITEREA VIRUSULUI HIV ESTE UNA DISCRIMINATORIE, CARE NU VA CONDUCE DECÂT LA STIGMATIZAREA ŞI EXCLUDEREA SOCIALĂ A PERSOANELOR SEROPOZITIVE DIN ROMÂNIA
„Proiectul de lege respectiv este discriminatoriu în raport cu persoanele seropozitive din România, deoarece propune un tratament diferit în situaţia transmiterii infecţiei cu HIV, în raport cu transmiterea altor infecţii care pot avea urmări mai grave decât HIV şi care se pot transmite în acelaşi mod”, se arată într-un comunicat al UNOPA.
NECUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ. Reprezentanţii Uniunii atrag atenţia că iniţiatorii proiectului de lege, cât şi cei care l-au votat în Senat, dovedesc că nu cunosc faptul că, astăzi, infecţia cu HIV este o boală cronică de lungă durată, pentru care există tratamente performante şi pentru care speranţa de viaţă a crescut foarte mult şi se apropie de speranţa de viaţă a persoanei neinfectate cu virusul HIV, în condiţiile în care există acces la tratamentul necesar. „Discriminarea reclamată de noi se bazează pe faptul că există o serie de infecţii care au acelaşi mod de transmitere ca şi virusul HIV (virusurile hepatice, de exemplu), care sunt tratate diferit de textul de lege românesc, în condiţiile în care legislaţia europeană pedepseşte în mod egal transmiterea deliberată a unei infecţii cu transmitere sexuală”, susţin semnatarii protestului.
PERICOL DE EXCLUDERE. Organizaţiile neguvernamentale consideră că trebuie sancţionate persoanele care transmit în mod intenţionat o infecţie, dar atrag atenţia că prin pedepsele speciale cuprinse în proiectul de lege nu se va ajunge decât la continuarea stigmatizării şi discriminării persoanelor seropozitive din România, iar ca efect al acestei politici, integrarea socială a persoanelor seropozitive se va realiza mult mai greu şi va exista permanent pericolul excluderii sociale a acestei categorii de pacienţi. „Considerăm că există măsuri mult mai adecvate care se pot lua în direcţia prevenirii transmiterii, constând în implicarea Statului în informarea şi educarea populaţiei cu privire la infecţia cu virusul HIV, căile de transmitere şi de prevenire, precum şi asigurarea tratamentului specific pentru persoanele infectate. În acest moment, autorităţile nu investesc niciun ban în programele de prevenire, iar Parlamentul poate acţiona în acest sens, dacă există într-adevăr o preocupare reală în direcţia luptei împotriva HIV/SIDA”, mai spus reprezentanţii organizaţiilor.
Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, solicită parlamentarilor să se consulte cu specialiştii din domeniu, cu organizaţiile neguvernamentale şi să acţioneze în direcţia reparării acestor greşeli, care sunt prezente atât în Codul Penal în vigoare, cât şi în Noul Cod Penal. Ei vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la încălcarea principiului nediscriminării de către actele normative amintite. De asemenea, ei vor adresa o petiţie Parlamentului României, Instituţiei Prezidenţiale şi Avocatului Poporului, pentru sesizarea efectului discriminatoriu al acestor legi la Curtea Constituţională.