Discuții în România! Tratament inovator în lupta cu cancerul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În lume, primele rezultate! O pacientă S-A VINDECAT!

Discuții în România! Tratament inovator în lupta cu cancerul!

Sănătate 13 Iunie 2018 / 17:05 2823 accesări

Lupta împotriva cancerului este continuă, de ani buni, iar specialiștii în domeniu se întrec în cercetări, astfel încât să descopere cea mai bună soluție de a scăpa de omenirea de cumplita maladie. Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, medicilor, industriei farmaceutice și autorităților din domeniul sănătățiii s-au reunit zilele trecute, în cadrul unei mese rotunde, organizată la Palatul Parlamentului, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României, pentru a discuta despre imunoterapiile oncologice, cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. Cu această ocazie, a fost propusă o declarație de principii privind accesul sustenabil al pacienților români la imunoterapiile oncologice. Cercetările arată că, spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

Imunoterapii oncologice au fost deja aprobate și sunt disponibile în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară. ”Pentru pacienți fiecare nouă inovație este o șansa în plus la viață, iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină.”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia. La rândul său, medicul primar oncolog, dr. Polixenia Iorga, a subliniat că, ”cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar și că avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare”. ”Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți.”, a explicat medicul.

Declarație de principii: în prezent, mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice sunt studiate, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer; pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii; imunoterapiile oncologice utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului; aceste terapii învață sistemul imunitar să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună.

TRATAMENTUL, ADMINISTRAT ÎN PREMIERĂ MONDIALĂ

Reamintim că, zilele trecute, a fost anunțată, în premieră mondială, cum o pacientă cu neoplasm mamar în stadiu avansat a fost vindecată prin această imunoterapie. Anunțul a venit din partea oamenilor de ştiinţă de la National Cancer Institute din Bethesda şi de la Universitatea Richmond din Statele Unite, citaţi de AFP. Menționăm că starea de sănătate a pacientei de 49 de ani, era critică, cancerul era metastazat, adică extins la mai multe organe, inclusiv la ficat (considerându-se cea mai gravă formă). Reacţia la tratament a fost fără precedent pentru un asemenea caz, a spus un expert în oncologie, Laszlo Radvanyi, medic la Institutul de cercetări asupra cancerului din Toronto: „Ne aflăm astăzi în zorii unei revoluţii vaste, care ne ajută să atingem în sfârşit obiectivul de a viza în mod direct multitudinea de mutaţii generate de cancer, graţie imunoterapiei”, a adăugat acelaşi cercetător, citat în studiul publicat în Nature Medicine.



12